If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
1. septembar 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Davenport: Paraolimpijskom timu želim da udvostruči medalje
U Narodnoj skupštini svečano je predstavljen Paraolimpijski tim Srbije koji će se od 7. do 18. septembra takmičiti na igrama u Rio de Žaneiru. Šef delegacije EU Majkl Davenport je čestitao Srbiji uspehe na Olimpijskim igrama i poželeo paraolimpijcima da ponove uspeh kolega i udvostruče medalje u odnosu na London. “Igre u Londonu su bile veliki preokret u svetskom paraolimpijskom pokretu, trudili smo se da ih organizujemo kao i Olimpijske igre i uveren sam da će u Riju biti nastavak tog pristupa”, rekao je Devenport. Više informacija možete pročitati ovde.
 
U Pirotu proslavljena nagrada EU i Evropa Nostre za kulturno nasleđe za Studiju zaštite sela Gostuša
U domu Kulture u Pirotu organizovana je ceremonija povodom Grand-pri nagrade i priznanja Evropske unije i Evropa Nostre za kulturno nasleđe za 2016. godinu koja je dodeljena Studiji zaštite sela Gostuša u opštini Pirot a koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš. Nadežda Dramićanin je kao predstavnik Delegacije EU u Srbiji prenela čestitke na dobijenom priznanju. „Raduje nas što je ova prestižna nagrada dodeljena malom ali izuzetno dobro napisanom projektu očuvanja sela Gostuša i to 2016. godine, kada EU i Srbija obeležavaju 15 godina partnerstva. U proteklih 15 godina smo naporno radili na tome da izgradimo kapacitete lokalnih sredina da pišu i sprovode kvalitetne i održive projekte“, poručila je Dramićanin. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Evropska podrška unapređenju infrastrukture na jugoistoku i jugozapadu Srbije – 14 novih projekata
Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko razvojnog programa Evropski PROGRES finansirati sa milion i po evra 14 projekata lokalne infrastrukture u opštinama na jugoistoku i jugozapadu Srbije. Reč je o projekatima koji će prvenstveno poboljšati efikasnost i delotvornost sistema za vodosnabdevanje, uslove rada u školama, sportskim salama i centrima za kulturu, kao i kvalitet i dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga. Nekoliko projekata će dati neposredan doprinos povećanju energetske efikasnosti u lokalnim samoupravma, kao i ekonomskom razvoju kroz stvaranje boljih uslova za poslovanje. Više informacija možete saznati ovde.
 
EBRD: Saradnja na Balkanu neophodna za napredak ka EU
Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti izjavio je, tokom predavanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije o ulozi u promovisanju evropskih integracija, da je saradnja zemalja u regionu neophodna za ekonomske i evropske integracije kojima teže sve zemlje Zapadnog Balkana. On je istakao da je neophodno insistirati na zajedničkim projektima poput projekta izgradnje “autoputa mira” od Niša do Drača, preko Prištine, kao i portala za privredne registre Zapadnog Balkana koji bi uskoro trebao da bude pokrenutViše informacija možete pročitati ovde.
 
Zajedničko pismo Tuska i Junkera članicama EU o predstojećem samitu G20
U zajedničkom pismu šefovima država i vlada Evropske unije, predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Žan-Klod Junker i Donald Tusk istakli su ključna pitanja o kojima će se razgovarati na Samitu G20 u Hangdžou 4. i 5. septembra. Predsednici su pozvali Grupu G20 da nastavi da igra svoju ulogu u rešavanju međunarodne izbegličke krize te da prioritet u svom radu da zapošljavanju, rastu i investicijama. Osim toga, izneli su i očekivanja koja EU ima od Samita u oblastima poput poreske transparentnosti, regulatorne reforme finansijskog sistema, trgovine, održivog razvoja i klimatskih promena. Pročitajte pismo u celini ovde.
 
Irska kompaniji Apple odobravala nezakonite poreske olakšice u vrednosti do 13 mlrd €
Evropska komisija je zaključila da je Irska kompaniji Apple odobravala neopravdane poreske olakšice u vrednosti do 13 milijardi evra, što se kosi sa pravilima EU o državnoj pomoći jer je Apple-u omogućilo plaćanje znatno nižeg poreza od drugih preduzeća. Irska sada mora da povrati nezakonitu pomoć. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Četiri filma koje je finansirala EU u konkurenciji na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji
Četiri filma čiju je produkciju EU podržala kroz MEDIA program u okviru Kreativne Evrope su u trci za nagrade na 73. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji koji počinje danas. EU je uložila oko 160.000 evra u izradu i distribuciju filmova Une Vie Stefana Brizea, Frantz Fransoa Ozona i Les Beaux Jours d’Aranjuez Vima Vendersa koji su u konkurenciji za glavnu nagradu, kao i film King of the Belgians Džesike Vudsvort i Pitera Brosensa koji se takmiči za nagradu u okviru programske celine Orizzonti. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Evropska komisija predlaže da se 2018. proglasi evropskom godinom kulturnog nasleđa
Komisija je podnela predlog Evropskom parlamentu i Savetu za proglašenje 2018. evropskom godinom kulturnog nasleđa. U predlogu se izmađu ostalog navodi da je “od arheoloških nalazišta do arhitekture, od srednjovekovnih dvoraca do folklorne tradicije i umetnosti, evropsko kulturno nasleđe je u samom središtu kolektivnog sećanja i identiteta evropskih građana. Na lokalnom nivou, evropsko kulturno nasleđe podstiče društvenu koheziju i integraciju oživljavanjem zapuštenih područja, otvaranjem radnih mesta na lokalnom nivou i promocijom kolektivnog osećanja zajedništva”. Više informacija možete pročitati ovde.
 
EU foto konkurs: Budi eko-mobilan
U susret Evropskoj Nedelji mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU info centar i EU info kutak u Nišu i Novom Sadu pozivaju sve građane i građanke Srbije da se do 9. septembra prijave na foto konkurs “BUDI EKO-MOBILAN!”. Pošaljite svoje fotografije koje na kreativan i originalan način prikazuju Vaš stav na temu urbane mobilnosti i zaštite životne sredine: šetnja po parku, u prirodi, po gradu, šetnja sa Vašim ljubimcem ili vožnja biciklom, brodićem, rolerima, skuterom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim alternativnim sredstvom prevoza. Više informacija o kategorijama i uslovima konkursa možete saznati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

2. septembar, Beograd, EU info centar, 10.00, “EU i Srbija: 15 godina partnerstva”

8. septembar, Beograd, konferencija „Jačanje statističkog sistema Srbije“

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

5. septembar, Niš, EU info kutak - grupna poseta učenika Odeljenja za ekologiju Prehrambeno-hemijske škole u Nišu

6. septembar, Novi Sad, Rektorat Univerziteta u Novom Sadu, 10 – 18h, simpozijum "Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti – Umetnost/Kritika/Politika", u okviru Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi

7. septembar, Beograd, EU info centar, 11.00, konferencija za štampu povodom „Noći istraživača“

8. septembar, Niš, EU info kutak, novinarska radionica


Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu