If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
1. decembar 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Davenport: Spreman sam da ponovo odem u Skupštinu ako budu obezbeđeni normalni uslovi
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je dnevniku Kurir da je spreman ponovo da ode na sednicu Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije, ako budu obezbeđeni normalni uslovi da predstavi godišnji izveštaj Evropske komisije, ali da poziv još nije dobio. Osvrćući se na ocene Evropske komisije o vladavini prava i slobodi izražavanja u Srbiji, Davenport je rekao da se u tim oblastima navode neki pomaci, kao što je reforma pravosuđa, ali da nema napretka u osiguravanju uslova za slobodu izražavanja. Niko ne traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji, istakao je ambasador EU. Srbija ima svoju spoljnu politiku . „Ovo nije samo pitanje odnosa s Rusijom već pitanje ukupne spoljne i bezbednosne politike, a to je široka oblast“, naveo je Davenport. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU: Sprovođenje sporazuma o pravosuđu
Obe strane u dijalogu, Edita Tahiri i Marko Đurić, kao glavni pregovarači u okviru dijaloga kom posreduje EU, postigli su dogovor o finalizaciji primene sporazuma o pravosuđu, koji je postignut u okviru dijaloga 9. februara 2015. godine. Evropska služba za spoljne poslove primiće 9. decembra potvrde od obe strane da su ispunile uslove koji se tiču integracije sudija, tužilaca i administrativnog osoblja u okviru kosovskog pravosudnog sistema. Njihova integracija će u potpunosti stupiti na snagu 10. janura 2017. godine. Evropska unija je pohvalila obe strane zbog postizanja dogovora i pozvala ih da ubrzaju napredak u primeni svih preostalih dogovora, posebno o Zajednici srpskih opština i energetici navodi se u saopštenju koje možete pročitati ovde.
 
Davenport: Partnerstvo Srbije i NATO je pravi pristup
Na Srbiji je da određuje i formuliše svoju politiku, a partnerstvo Srbije i NATO predstavlja pravi pristup, rekao je šef Delegacije EU Majkl Davenport na panelu “Odnos NATO – EU nakon Varšavskog samita”, u okviru međunarodne konferencije “NATO nedelja u Beogradu”.On je naveo da je zaključenje IPAP-a veliki korak u tom pravcu. Ambasador Davenport je rekao da je za šest godina, koliko je u Srbiji, primetio je da postoji spremnost da se privatno govori o tešnjoj vezi sa NATO-om, i oklevanje i nevoljnost da se o tome govori javno. Istakao je da „i članice EU, koje nisu članice NATO-a gledaju Alijansu kao važan faktor bezbednosti, jer su te zemlje ili članice Partnerstva za mir ili žele to da postanu“. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Davenport na jugu Srbije
Tokom jednodnevnog boravka na jugu Srbije šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport učestvovao je na medijskoj prezentaciji Tima Evropa Srbija koja je održana u EU info kutku u Nišu. Reč je o prvom sastanku ovakve vrste, održanom u prisustvu medija, predstavnika lokalne samouprave, studentskih organizacija, van Beograda. Amasador je izrazio zadovoljstvo radom Tima Evropa koji predstavlja mrežu nacionalnih eksperata, specijalizovanih za teme u vezi sa EU i ocenio da oni predstavljaju „veoma bitan izvor informacija jer daju objektivnu i stručnu analizu stanja stvari u Srbiji“. Više informacija možete pročitati ovde. Ambasador je prethodno niškoj Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ uručio set od 50 akademskih izdanja o Evropskoj uniji, čiji su izdavači prestižni evropski univerziteti i ugledni izdavači o čemu možete čitati ovde. Posetu jugu Srbije ambasador Davenport je završio u Dimitrovgradu gde je sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem posetio pripadnike granične policije a zatim i Prihvatno-tranzitni centar za migrante koji je izgrađen sredstvima EU i Nemačke o čemu možete čitati na našem sajtu www.europa.eu.
 
Podrška EU inovacijama u Srbiji
EU i Evropska investiciona banka (EIB) će udvostručiti podršku istraživanjima i inovacijama, tako da će do 2020. godine inovativnim preduzećima u Evropi i na Zapadnom Balkanu staviti na raspolaganje 24 milijarde evra kredita, rečeno je na seminaru EIB i Privredne komore Srbije „Podrška inovacijama na Zapadnom Balkanu“. Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport naglasio je ulogu malih i srednjih preduzeća u zapošljavanju i konkurentnosti privrede i predočio da je iz IPA fonda EU pripremila 20 miliona evra podsticaj bankama u Srbiji da povoljnije kreditiraju mikro i mala i srednja preduzeća. On je predočio da su inovacije ključne da se bolje nosimo sa izazovima poput klimatskih promena, snabdevanja energijom, bezbednosti hrane, starenja stanovništva. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Plak projekat – do potpunog usklađivanja propisa sa EU
Prојеkat Pravnе pоmоći prеgоvоrima PlakII prеdstavljеn је u zgradi Narоdnе skupštinе u Bеоgradu mоgućim kоrisnicima, pоput članоva radnih grupa i za оdrеđеna pоglavlja. Traје оd 30. јuna dо kraјa 2018. i za njеga је izdvојеnо 2,6 miliоna еvra, štо ćе sе pоtrоšiti prе svеga za radnе satе еkspеrata kојi trеba Srbiјi da pоmоgnu u usaglašavanju prоpisa sa ЕU, izradi planоva za usaglašavanjе, ali i unaprеđеnju kapacitеta za izradu i primеnu prоpisa. Zamеnik šеfa Dеlеgaciје ЕU u Srbiјi Оskar Bеnеdikt rеkaо је da је pеriоd kada ćе sе sprоvоditi Plak prојеkat ključan u еvrоpskim intеgraciјama Srbiје budući da su čеtiri pоglavlja оtvоrеna i da sе оčеkuје ubrzanjе.Za Plak prојеkat rеkaо је da mоžda niје “vidljiv” za širu јavnоst, ali da је ključan za “mašinеriјu” kојa radi na uvоđеnju zеmljе u ЕU. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Bespovratna sredstva za poljoprivredne zadruge i udruženja
Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće preko razvojnog programa Evropski PROGRES sa 207.961 evra realizaciju projekata pet poljoprivrednih udružanja iz Aleksinca, Babušnice, Knjaževca, Merošine i Nove Varoši i dve poljoprivredne zadruge Novog Pazara koji će im pomoći da unaprede proizvodnju i budu konkurentniji na tržištu. Dobijena sredstva poljoprivrednici će iskoristiti za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za preradu i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda ili manje građevinske radove, poput izgradnje hladnjača ili sušara, i na taj način će povećati obim proizvodnje i uvesti tehnološke inovacije. Projekti, usmereni na unapređenje voćarstva i povrtarstva, stočarstva i pčelarstva, izabrani su u okviru druge faze poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačkim grupama iz jugoistočne i jugozapadne Srbije, koja je trajala tokom septembra i oktobra 2016. godine. Više informacija možete pročitat ovde.
 
Investicioni plan za Evropu: rezultati procene podržavaju jačanje i proširenje Plana
Evropska komisija je usvojila saopštenje u kom je iznela zaključke tri evaluacije Evropskog fonda za strateška ulaganja koji se nalazi u osnovi Investicionog plana za Evropu. U zaključcima se navodi da se Evropski fond za strateška ulaganja pokazao kao koristan za podsticanje održivog rasta investicija u svim državama članicama i to kroz unapređenje pristupa finansiranju i mobilisanje privatnog kapitala. Evaluacije takođe identifikuju oblasti u kojima bi Investicioni plan mogao da se unapredi, kao što su na primer geografska pokrivenost i tehnička pomoć Evropskog savetodavnog centra za ulaganja. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je rekao da je „Investicioni plan naša glavna politička inicijativa. Kada je reč o poboljšanju investicione klime u Evropi, već se pokazalo da Plan deluje. Slušali smo i učili iz ranih iskustava. Povratne informacije koje smo dobili u skladu su sa našim predlogom o dodatnom prilagođavanju, proširenju i jačanju Plana.” Više informacija možete pročitati ovde.
 
Čista energija za sve Evropljane – realizacija evropskog potencijala za rast
U želji da EU predvodi prelazak na čistu energiju, a ne da mu se samo prilagođava Unija se obavezala na smanjenje emisija ugljendioksida za najmanje 40 odsto do 2030, uz istovremenu modernizaciju ekonomija i otvaranje radnih mesta i osiguravanje rasta za sve građane Evrope. Evropska komisija je predstavila paket mera zahvaljujući kojima će EU očuvati konkurentnost uprkos promenama na svetskim energetskim tržištima. Predlozi imaju tri glavna cilja: energetsku efikasnost na prvom mestu, preuzimanje globalnog vođstva u korišćenju energije iz obnovljivih izvora i davanje fer ponude potrošačima. Predlozi u okviru „Čiste energije za sve Evropljane” reflektuju činjenicu da prelazak na čistu energiju predstavlja sektor rasta budućnosti – odosno da je u taj sektor pametno ulagati. Sektor čiste energije je u 2015. na globalnom nivou privukao investicije od preko 300 milijardi evra. Mobilizacijom do 177 milijardi evra javnih i privatnih investicija na godišnjem nivou počev od 2021, ovaj paket bi mogao da generiše rast od jedan odsto BDP-a u narednoj deceniji i otvori 900.000 novih radnih mesta. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Evropski akcioni plan odbrane: u susret evropskom fondu za odbranu
Kolegijum Evropske komisije je usvojio Evropski akcioni plan odbrane u kom se predlaže osnivanje Evropskog fonda za odbranu i niz drugih mera podrške državama članicama za efikasnije trošenje u okviru zajedničkih odbrambenih sposobnosti, veću bezbednost evropskih građana i podsticanje stvaranja konkurentne inovativne industrijske baze. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je između ostalog poručio da „ako se Evropa ne pobrine za svoju bezbednost, niko drugi to neće učiniti umesto nas. Snažna, konkurentna i inovativna industrijska baza odbrane je ono što će nam doneti stratešku autonomiju.“ Komisija predlaže uspostavljanje Evropskog fonda za odbranu u cilju pružanja podrške ulaganjima u zajednička istraživanja i razvoj opreme i tehnologija za odbranu, podsticanje investiranja u mala i srednja preduzeća i druge dobavljače u odbrambenoj industriji, te razvoj jedinstvenog tržišta za odbranu. Više informacija možete saznati ovde.
 
18. samit EU-Ukrajina: podrška, solidarnost i osnaženo partnerstvo
EU je na 18. samitu EU i Ukrajine potvrdila solidarnost sa Ukrajinom i podršku vladinim kontinuiranim reformskim naporima. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je pozdravio napredak: „Ostvareni napredak je u prethodne dve, tri godine zahvaljujući posvećenosti predsednika Porošenka i njegove vlade bio znatno veći nego u proteklih 20 godina”. On je rekao da je neophodno da Evropski parlament i države članice postignu dogovor o tome da li će Ukrajini odobriti liberalizaciju viznog režima do kraja godine. Takođe je pozdravio posvećenost predsednika Porošenka ispunjavanju preostalih uslova za isplatu naredne tranše makrofinansijske pomoći. Više informacija možete pročitati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

2. decembar, Novi Sad, Rektorat Univerziteta, 17.00 javna debata „Pregovori sa EU – o čemu se pregovara u Poglavlju 23“

5. decembar, Beograd, poseta Evropskog komesara za susedsku politiku i politiku proširenja Johanesa Hana tokom koje će, između ostalog, biti potpisan Finansijski ugovor u vrednosti od 80 miliona evra za podršku temeljnoj transformaciji srpske javne uprave

5. decembar, Beograd, početak Tvining ugovora“Borba protiv organizovanog krimunala“

5. decembar, Beograd, obeležavanje Međunarodnog dana volontera

6. decembar, Beograd, regionalna konferencija „Sloboda medija i bezbednost novinara“

6. decembar, Beograd, Privredna komora, 14.30, razgovor sa predstavnicima poslovne zajednice o Izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2016. godinu

6. decembar, Beograd, 13.00, otvaranje izložbe fotografija „Primenjena nostalgija“

7. decembar, Beograd, Palata Srbija, konferencija o pravnoj pomoći interno raseljenim licima

7. decembar, Beograd, COSME konferencija

8. decembar, Beograd, Skupština grada, četvrta konferencija „Beogradski dijalozi“

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

2. decembar, Niš, EU info Kutak, 10.00, KRENI konferencija

2. decembar, Niš, EU info Kutak, 18.00, "Uz kafu o nasleđu"

3. decembar, Niš, OŠ "Mika Antić", 11-14h, Međunarodni seminar sistema samoodbrane - Realni aikido

3. decembar, Niš, EU info Kutak, 13.00 Evropska škola debate

5. decembar, 12., Sremska Kamenica, Univerzitet Educons Vojvode putnika 87, 10.00, Info dan o preduzetništvu (predstavljanje programa Erasmus za preduzetnike)

8. decembar, Novi Sad, EU info Kutak, 11.00, press konferencija o manifestaciji "Naš prajd" povodom obeležavanja 10.12. dana ljudskih prava, EU info point Novi Sad

8. decembar, Beograd, EU info centar, predavanje prof.dr Ivana Stevovića o arhitekturi srednjevekovne Srbije I njenoj vezi sa evropskom u okviru ciklusa akademskih predavanja “Srbija I Evropa kroz vekove prožimanja”


Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381.18.241561
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu