If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
2. jun 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Sedamnaest zamenika ambasadora u poseti jugozapadnoj Srbiji
Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, Oskar Benedikt, zajedno sa 16 zamenika ambasadora zemalja članica EU boravi u poseti Raškoj, Sjenici, Novom Pazaru i Ivanjici. Delegacija posećuje projekte koje finasiraju EU i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, a koji doprinose razvoju infrastrukture, podsticaju konkurentnosti lokalnih ekonomija, zapošljavanju, kao i unapređenju socijalne inkluzije i dobrog upravljanja. Predstavnicima Sjenice Oskar Benedikt je uručio sporazume o podršci za uvođenje zaštite geografske oznake za ivanjički krompir, sjenički kravlji sir, sjeničku stelju i vlasinski med. Delegacija ambasadora EU posetila je i Udruženje za pomoć osobama sa posebnim potrebama. Više informacija o poseti Sjenici i Raškoj možete pročitati ovde. Tokom boravka u Novom Pazaru Oskar Benedikt je najavio da su EU i Vlada Švajcarske, preko Evropskog PROGRES-a, obezbedile 250.000 evra za uređenja toka reke Raške za zaštitu od poplava. Više informacija možete saznati ovde.
 
Davenport: Uz pomoć EU preduzeća iz Srbije na novim tržištima
Na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati programa “Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji” istaknuto je da 240 ovih preduzeća ima neposrednu korist zahvaljujući projektu koji sprovodi Evropska banka za obnovu i razvoj, uz finansijsku podršku EU. Program podrške malim i srednjim preduzećima, finansiran iz Instrumenta predpristupne pomoći sa tri i po miliona evra, trajao je od 2013. do 2016. Šef Delegacije EU Majkl Davenport je istakao da je pomoć pravljena “po meri” svake kompanije i usmerena je na rešavanje problema koji bi mogli da se dogode u poslovanju. Višše informacija možete pročitati ovde.
 
EU i MMF nastavljaju sa podrškom zemljama Zapadnog Balkana
Predstavnici Evropske komisije i MMF-a sastali su se sa ministrima i zvaničnicima iz Albanije, Bosne i Hercevodine, Kosova*, BJRM, Crne Gore i Srbije u Centru za izuzetnost u finansijama u Ljubljani, Sloveniji. Svrha sastanka je bio pregled programa koji finansira EU, a koji je usmeren na razvoj kapaciteta. Specifična pitanja o kojima je bilo reči uključuju napredak u realizaciji postojećeg radnog plana, strateški pravac programa i povezani prioriteti razvoja kapaciteta, kao i radni plan za predstojeću godinu. Više informacija možete pročitati ovde.
 
EU podrška profesionalnom razvoju zdravstvenih medijatorki
Sedamdeset zdravstvenih medijatorki je dobilo uverenja o uspešno završenom “Programu profesionalnog razvoja za zdravstvene medijatorke”. Osim organizovanih obuka, kroz aktivnosti projekta je podržana izrada podzakonske regulative, koja će doprineti sistematizaciji radnih mesta zdravstvenih medijatorki. Medijatorke u svakodnevnoj komunikaciji sa romskom zajednicom daju značajan doprinos radu mobilnih timova za inkluziju Roma, koji su uspostavljeni u 20 opština i gradova u okviru projekta „Ovde smo zajedno – evropska podrška za inkluziju Roma”. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Festival evropskog filma zavšen u Nišu i otvoren u Šapcu
Festival evropskog filma u Šapcu otvoren je 30. maja filmom “Palme”, švedskim dokumentarnim filmom o ubijenom premijeru Ulofu Palmeu. Domaćim ostvarenjem “Smrdljiva bajka” i danskom dramom “Na ulici ispod vode” zatvoren je Festival evropskog filma u Nišu. Tokom osam dana festivala u Nišu je prikazano 18 filmova iz 17 država članica EU i Srbije. Osim u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Šapcu festival će biti održan i u Valjevu, Prijepolju, Prokuplju i Negotinu. Više informacija možete saznati ovde.
 
Investicioni plan za Evropu: nakon uspešne prve godine produženo delovanje Evropskog fonda za strateška ulaganja
Godinu dana otkako je Evropski fond za strateška ulaganja počeo sa radom, Evropska komisija je iznela predloge koji se odnose na produženje delovanja Fonda i nakon inicijalnog perioda od tri godine; povećanje resursa za finansiranje malih i srednjih preduzeća, jačanje usluga savetodavnog centra na lokalnom nivou; i istraživanje mogućnosti za korišćenje Fonda u trećim zemljama u razvoju. Portal evropskih investicionih projekata koji je počeo sa radom investitorima omogućava bolji uvid u projekte za ulaganje širom Evrope. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Dogovor Evropske komisije i velikih IT preduzećima o borbi protiv govora mržnje na internetu
Evropska komisija, Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft objavili su kodeks ponašanja koji obuhvata niz obaveza u borbi protiv širenja nezakonitog govora mržnje na internetu u Evropi. Krivičnim delom se smatra ponašanje koje javno podstiče na nasilje ili mržnju protiv grupe lica ili pripadnika takve grupe na osnovu rase, boje kože, veroispovesti, porekla ili nacionalne i etničke pripadnosti. Više informacija možete saznati ovde.
 
Rеzultati samita G7 u Japanu
Samit G7 u Isе Šimi završеn je usvaјanjеm dеklaraciје u kojoj se prvеnstvеnо ističе pоsеbna оdgоvоrnоst grupе da prеdvоdi mеđunarоdnе napоrе za rеšavanjе glоbalnih izazоva. U оkviru еkоnоmskе iniciјativе, lidеri su pоstigli dоgоvоr о nizu mеra za pоdsticaј glоbalnоg rasta, uključuјući pоdsticanjе invеsticiјa i ispunjavanjе оbavеza kоје sе tiču pravičnоg i transparеntnоg оpоrеzivanja. Lidеri su, između ostalog, pоstigli dоgоvоr i о pružanju vеćе pоmоći za rеšavanjе glоbalnе izbеgličkе krizе. Više informacija možete pročitati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

6. jun, Beograd, Privredna komora, 12. regionalna konferencija „Životna sredina ka Evropi“

6. jun, Valjevo, otvaranje Festivala evropskog filma

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

2. jun, Beograd, EU info centar, 18.00, predavanje Mr Bojane Bursać Džalto “Izazovi brendiranja evropskih gradova: od Ajfelovog tornja do ’Beograda na vodi’„ u okviru ciklusa akademskih predavanja “Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja“

2. jun, Niš, Univerzitet u Nišu, 19.00 tribina "Od cikloputnika do ciklonomada"

3. jun, Niš, EU info kutak, Vožda Karađorđa 5, 17.30, ekološka radionica sa mlađim osnovcima "Mladi prirodnjaci" - u susret obeležavanju 5. Juna, Dana zaštite životne sredine

9. jun, Beograd, Dan otvorenih vrata u ambasadi Belgije

9. jun, Beograd, Dan otvorenih vrata u ambasadi Italije

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu