If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
5. maj 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Davenport uručio romskim porodicama ključeve za 32 socijalna stana u Mislođinu
Šef Kancelarije EU u Srbiji Majkl Davenport i predstavnici grada Beograda uručili su ključeve za 32 socijalna stana romskim porodicama u Mislođinu, u opštini Obrenovac. Stanovi su dodeljeni porodicama koje su raseljene iz beogradskog naselja Belvil i ispod mosta Gazela. Dve zgrade u Mislođinu, u koje su smeštene porodice, izgradjene su zahvaljujući donaciji EU vrednosti 575.000 evra u roku od 200 dana. Više informacija možete pročitati ovde.
EU i njene insitucije ujednjene u borbi protiv terorizma – poruka je posle napada u Briselu
 
Janmat: Procena rasta BDP-a u Srbiji 2016. dva odsto
Evropska komisija je, u svojim prognozama, za ovu godinu predvidela rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji od dva odsto, a za sledeću 2,5 odsto, naveo je šef sektora za evropske integracije pri Delegaciji Evropske unije u Beogradu Frejk Janmat. Više informacija možete saznati ovde.
Podrška i solidarnost EU sa Turskom
 
Prolećna privredna prognoza za 2016: u istom smeru uprkos velikim rizicima
Prema prolećnoj privrednoj prognozi za 2016, očekuje se da ekonomski rast u Evropi ostane skroman zbog smanjenog intenziteta aktivnosti ključnih trgovinskih partnera i slabljenja prethodno povoljnih faktora. Komisija očekuje da BDP nakon rasta od 1,7 odsto u 2015. dostigne rast od 1,6 odsto u 2016. odnosno 1,8 odsto u 2017. Više informacija možete pročitati ovde.
Davenport: očuvanje mira ključni motiv za evropske integracije
 
U susret održivom i pravičnom Zajedničkom evropskom sistemu azila
“Evropska komisija je predložila reformu Zajedničkog evropskog sistema azila. Osnovno načelo ostaje isto: tražioci azila bi trebalo da podnesu zahtev za azil u prvoj državi u koju uđu, osim ako im se porodica ne nalazi u drugoj državi. Novim mehanizmom za pravičnu raspodelu će se, međutim, osigurati da se sistem azila nijedne države članice ne optereti neravnomerno. Više informacija možete pročitati ovde.
Benedikt: Potrebna je bolja veza između obrazovanja i zapošljavanja
 
Komisija otvara put za ukidanje viza za državljane Turske i Kosova*
Evropska komisija je Evropskom parlamentu i Savetu uputila predlog za ukidanje viza za sve građane Turske, pod uslovom da turske vlasti po hitnom postupku ispune preostale uslove iz Plana za liberalizaciju viznog režima. Predlog je predstavljen zajedno sa Izveštajem o napretku Turske u ispunjavanju zahteva sadržanih u Planu. Više informacija možete pročitati ovde. Evropska komisija predložila je ukidanje viza građanima Kosova o čemu možete čitati ovde.
Izbeglice tinejdžeri su budući „radnici i geniji“ Evrope
 
Povratak Šengenu: koraci ka ukidanju privremenih kontrola na unutrašnjim granicama
Evropska Komisija je Evropskom savetu uputila predlog preporuke za produženje srazmernih kontrola na određenim unutrašnjim granicama u zoni Šengena, konkretno u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj, Danskoj i Norveškoj, na period od najduže šest meseci. Ove zemlje su već preduzele mere na nacionalnom nivou kako bi smanjile pretnje po javni poredak i unutrašnju bezbednost koje prističu iz sekundarnih kretanja nezakonitih migranata. Više informacija možete saznati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Mogerini: Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja je vaše pravo!
“Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja podrazumeva slobodu traženja, dobijanja i saopštavanja informacija” navela je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u saopštenju povodom Svetskog dana medija. “Osim što se bori protiv otvorenog nasilja, EU se bori i protiv zakona ili praksi koje nameću cenzuru, podstiču autocenzuru ili izriču zakonske kazne, zloupotrebu tržišne pozicije ili loše ekonomske uslove” ukazala je Mogerini u izjavi koju u celini možete pročitati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Povezivanje mladih – konferencija mladih o Zapadnom Balkanu
Evropska komisija i Republika Francuska otvorile su konkurs za učešće na Konferenciji mladih o Zapadnom Balkanu koja se održava u Parizu 4. jula. Konferencija “Povezivanje mladih” će se održati na marginama Samita o Zapadnom Balkanu okupiće 150 mladih iz EU i zemalja Zapadnog Balkana. Rok za podnošenje prijava za konkurs je 16. maj. Više informacija možete saznati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

9. maj, Beograd, EU info centar, 11.30, medijsko predstavljanje programa Evropa otvoreno 2016.

9. maj, Beograd, Narodna banka Srbije, 13.00, otvaranje izložbe „Primenjena nostalgija“

9. maj, Beograd, Skupština grada, 19.00, prijem povodom Dana Evrope

10. maj, Beograd, EU info centar, 10.00 konferencija FEFA “Izbeglička kriza – ekonomske i društvene posledice u EU i Srbiji”

10. maj, Beograd, 12.00, zatvaranje tvining projekta “Upravljanje ljudskim resursima u ministarstvu unutrašnjih poslova”

10. maj, Vranje, , Sportska hala, 20.00, otvaranje X Školskih olimpijskih igara

10. maj, Beograd, Atelje 212, 19.00, gostovanje slovenačke predstave “Europa”

12. maj, Krupanj, osnovna škola „Borivoje Ž. Milojević“, 12.00, dodela nagrada povodom EU kviza

12. maj, Beograd, EU info centar, početak projekta „Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole u Srbiji“

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

5. maj, Beograd, EU info centar, 18.00, predavanje dr Dubravke Stojanović “Od kaldrme do asfata: počeci evropeizacije Beograda”. Raspored sledećih predavanja možete videti ovde

8. maj, Beograd, Kalemegdanski park, od 16.30, rok koncert Evropa otvoreno

9. maj, Beograd, EU info centar na Trgu Republike obeležava Dan Evrope

9. maj, Novi Sad, Flash mob “Evropa pleše”, od 17 do 18h, Katolička porta, Novi Sad

11. maj, Niš, otvaranje novog prostora EU info kutka u ulici Vožda Karađorđa 5

11. maj, Niš, Oficirski dom, otvaranje izlozbe fotografija “EU i Srbija: 15 godina partnerstva”

11. maj, Niš, Narodno pozorište, gostovanje slovenačke predstava “Europa”

12. maj, Zrenjanin, opština Zrenjanin 13.00 održavanje kviza za đake “Koliko dobro poznaješ Evropu?” u 17.00, Centralni gradski trg, svečano otvaranje manifestacije "Evropsko selo"

12. maj, Novi Sad, Kulturni centar, 19.30 otvaranje Evropskog filmskog festivala

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Obrenovićeva bb,
TPC Kalča BI-42
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu