If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
6. oktobar 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Kako EU sarađuje sa Srbijom u rešavanju migrantskog pitanja: brojke i činjenice o podršci EU
Od septembra 2015. EU je izdvojila 40 miliona evra kao podršku Srbiji u upravljanju izbegličkim i migrantskim tokovima. Tu bespovratnu pomoć smo uglavnom pružili preko naših partnera među kojima su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Komesarijat za izbeglice i migracije RS, Crveni krst Srbije, zatim UNHCR, Međunarodna organizacija za migracije, UNICEF i međunarodne i lokalne nevladine organizacije. Šef Delegacije EU, ambasador Majkl Davenport je između ostalog izjavio: “EU podržava vlasti u Srbiji na svim nivoima kako bi se smanjio uticaj krize na lokalne zajednice. Delegacija EU i Vlada Srbije zajedno rade na utvrđivanju prioritetnih potreba kako bi se 40 miliona evra pomoći iskoristilo na najbolji način.” Više informacija možete pročitati ovde.
 
Dobar napredak evropskih projekata na jugu Srbije
Šef II sektora operacija Delegacije EU, Štefen Hudolin boravio je u Bojniku, Lebanu, Vranju i Bujanovcu u obilasku projekata koje finansijski podržavaju EU i Vlada Švajcarske preko Evropskog PROGRES-a, a koji doprinose razvoju infrastrukture, podsticaju konkurentnosti lokalnih ekonomija i otvaranju novih radnih mesta, kao i unapređenju socijalne inkluzije i dobrog upravljanja. Hudolin je obišao radove na zaštiti od erozije sliva Puste reke koji će štititi od poplave opštine Bojnik, Lebane i Prokuplje a za šta je izdvojeno 200.000 evra. U Lebanu je posetio „Radansku ružu“, prvo socijalno preduzeće u Jablaničkom okrugu za koje je obezbeđeno skoro 20.000 evra za renoviranje i opremanje prostorija u kojima sada privređuju žene iz socijalno najugroženijih grupa. Takođe je obišao preduzeće za otkup, preradu i distribuciju šumskih i poljoprivrednih proizvoda „Strela Klajić“ koje je uz podršku od 30.000 evra, unapredilo energetsku efikasnost u proizvodnji. Posetu jugu Srbije Hudolin je završio u Vranju gde je uručio ugovore o donaciji sedamnaest mikro i malim preduzećima iz 14 lokalnih samouprava sa jugoistoka i jugozapada Srbije koji će unaprediti svoju proizvodnju i otvoriti nova radna mesta preko razvojnog programa Evropski PROGRES, za šta je obezbeđeno 253.880 evra. Više informacija možete saznati ovde.
 
Nova poljoprivredna mehanizacija, donacija EU, na poljima istočne Srbije
U selu Boljetin, u opštini Majdanpek, izvršena je svečana primopredaja poljoprivrednih mašina za 26 poljoprivrednika koji su izgubili mehanizaciju tokom poplava 2014. godine. Proizvođači iz Boljetina su dobili kultivatore i kosačice u ukupnoj vrednosti od preko 33.900 evra a ovu vrednu donaciju EU je isporučio tim Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO), partner EU na implementaciji programa pomoći. U cilju što efikasnijeg i dugotrajnijeg korišćenja primljenih mašina, poljoprivrednici su tokom same primopredaje imali priliku da prisustvuju prezentaciji poljoprivrednih mašina i dobiju praktične savete od FAO stručnjaka za poljoprivrednu opremu. Osim Boljetina, mehanizacija je isporučena i korisnicima u selima Golubinje, Mosna i Rudna Glava, tako da je u opštini Majdanpek ukupno 31 poljoprivrednik dobio neophodnu mehanizaciju a ukupna vrednost ove donacije je preko 40.500 evra. Više informacija možete saznati ovde.
 
Davenport: Neophodno je govoriti i o doprinosu koji stariji imaju danas i sad
Šef delegacije EU Majkl Davenport ocenio je da Srbija ima najbolje namere kada je reč o borbi protiv diskriminacije i dodao da se to vidi u akcionom planu Kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koji EU podržava. Govoreći na skupu u Dečjem kulturnom centru “Godine su samo broj – pokažimo medjugeneracijsku solidarnost” on je naveo i da se u Srbiji se mnogo govori o doprinosu starijih u prošlosti u društvu i privredi, ali ne i o njihovoj velikoj ulozi koji imaju u sadašnjosti. “U Srbiji se mnogo govori o tome kako su stari doprineli društvu i privredi u prošlosti. To je istina ali takodje treba da budemo svesni njihovog doprinosa danas i sada”, rekao je ambasador. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Evropska noć istraživača u Srbiji – “Istraži, prikaži, znanje potraži”
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i ambasadorka Francuske Kristin Moro otvorili su 11. Evropsku noć istraživača, koja se, pod sloganom “Istraži, prikaži, znanje potraži”, odvijala na više lokacija u 11 gradova u Srbiji gde su posetioci mogli da sagledaju fenomen migracija i steknu nova znanja iz arheologije, astrologije, ornitologije, lingvistike, antropologije. Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je to prilika da se najšira publika i mladi upoznaju sa fascinantnim naučnim radom istraživača, kao i uticajem tih radova na svakodnevni život. On je rekao da je evropska Noć istraživača za njega jedna od najlepših inicijativa EU, a da to njegovo uverenje dele ljudi u više od 250 gradova Evrope i sveta. Više informacija možete saznati ovde.
 
Zaštita evropskih spoljnih granica: pokretanje Evropske granične i obalske straže
Danas je zvanično pokrenuta Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu, manje od godinu dana nakon što je Komisija predložila njeno osnivanje. Svečanost otvaranja je održana na graničnom prelazu Kapitan Andreevo, na spoljnoj granici Bugarske sa Turskom u prisustvu komesara Dimitrisa Avramopulosa, bugarskog premijera Bojka Borisova, izvršnog direktora Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu Fabrisa Legerija, ministara unutrašnjih poslova i drugih zvaničnika EU. Nadovezujući se na rad Frontexa, Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu će pomno nadzirati spoljne granice EU i sarađivati sa državama članicama u otkrivanju i uklanjanju potencijalnih pretnji po bezbednost na spoljnim granicama EU. Više informacija možete saznati ovde.
 
EU predlaže humanitarnu inicijativu za Alepo
Visoka predstavnica/potpredsednica Federika Mogerini i komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim situacijama Hristos Stilijanides predstavili su humanitarnu inicijativu za Alepo koja će humanitarnim organizacijama omogućiti da spasavaju i štite civile. U saradnji sa UN, biće olakšana isporuka humanitarne pomoći i pokrivanje troškova lekova, hrane i vode u istočnom Alepu. Humanitarni konvoj je spreman da isporuči pomoć za 130.000 ljudi. Drugi element inicijative je da obezbedi evakuaciju ranjenih i bolesnih kojima je potrebna hitna medicinska nega iz istočnog Alepa, pri čemu će akcenat biti na ženama, deci i starima. EU takođe mobiliše 25 miliona evra sredstava kako bi podržala humanitarni odgovor svojih partnera za pokrivanje troškova hitne medicinske pomoći, vode i sanitarnog materijala kao i hrane u Alepu i drugim prioritetnim oblastima širom zemlje. Integralno saopštenje je dostupno ovde.
 
Napredak u sprovođenju pomoći izbeglicama u Turskoj
Evropska komisija u izveštaju navodi da je do sada postignut solidan napredak koji uključuje potpisivanje dva direktna granta u oblasti obrazovanja i zdravstva u vrednosti od 600 miliona evra i ugovora vrednih 422 miliona evra za humanitarnu pomoć izbeglicama u Turskoj. Komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han je tom prilikom rekao da će: “skoro pola miliona sirijske dece sada moći da ide u školu dok će oko dva miliona izbeglica imati pristup zdravstvenim uslugama”. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Sporazum iz Pariza stupa na snagu uz podršku EU
Evropski parlament je odobrio da EU ratifikuje Sporazum iz Pariza. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je izjavio da je tom odlukom EU u pogledu klimatskih pitanja prešla sa reči na dela. “Sporazum iz Pariza je prvi te vrste i ne bi ga bilo moguće sklopiti bez EU. Danas ostajemo na vodećoj poziciji i dokazujemo da Evropska unija zajedničkim nastupom može ispuniti preuzete obaveze.” Sporazum su dosad ratifikovale 62 strane koje su odgovorne za skoro 52 odsto emisija na svetskom niovu. Sporazum će stupiti na snagu 30 dana nakon što ga ratifikuje bar 55 zemalja koje prozvode najmanje 55 odsto emisija. Ratifikacijom od strane EU će se preći prag od 55 odsto emisija i na taj način će se pokrenuti stupanje Sporazuma na snagu. Više informacijam možete pročitati ovde.
 
Novi Sad u finalu za evropsku prestonicu kulture 2021
Novi Sad je ušao u finale takmičenja za izbor evropske prestonice kulture za 2021. i očekujemo da 13. oktobra u Briselu naša prijava bude ocenjena kao najbolja, saopštili su predstavnici Organizacionog odbora Novoga Sada za podnošenje kandidature koji su potencijale grada u kulturi predstavili u EU info centru u Beogradu. Oni su naveli da će o prestonici kulture za 2021. godinu odlučivati nezavisni panel koji čini deset stručnjaka. Novi Sad se kandiduje pod sloganom “Za nove mostove”. Više informacija možete saznati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

7. oktobar, Novi Sad, 10.00, završetak programa prekogranične saradnje Srbija-Mađarska i predstavljanje novog programa

10. oktobar, Vrnjačka banja, konferencija „Sudijski dani 2016“

10. oktobar, Beograd, mala sala Skupštine Srbije, predstavljanje Strategije za socijalnu inkuziju Roma u Srbiji 2016-25: implementacija i prioritetne mere 2017-18

11. oktobar, Beograd, predstavljanje twining projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“

12. oktobar, Vršac, završetak programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija i proglašenje najboljih projekata

12-14. oktobar, Beograd, Beogradski bezbednosni forum 2016

13. oktobar, Požarevac/Kostolac, predaja ključeva stanova za socijalno stanovanje

13. oktobar, Beograd, FEFA, 18.00, „Globalizacija, migracije i budućnost srednje klase“ u okviru „Kapuscinski development lecture“ koje podržava EU

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

6. oktobar, Beograd, EU info centar, 18.00 predavanje Zorana Simjanovića: “Zoran Simjanović i Evropa” u okviru ciklusa akademskih predavanja “Evropa i Srbija kroz vekove prožimanja”

8. oktobar, Niš, EU info kutak, 12.00, poseta gimnazijalaca i članova udruženja "Azbuki"

11. oktobar, Novi Sad, EU info Kutak, 12.00, Ipa info dan

12. oktobar, Beograd, EU info centar, 12.00, sastanak Tim Evropa Srbija (mreža nacionalnih eksperata koji se bavi pitanjima EU)

12. oktobar, Beograd, EU info centar, 15.00, konferencija na temu bacanja hrane, problema siromaštva i zakonskih regulative

13. oktobar, Beograd, EU info centar, 10.30, predstavljanje projekta koji finansiraju EU i Unesko - Medijska i informatička pismenost kao način povećanja poverenja u medije

13. oktobar, Beograd, EU info centar, 18.00, „Evropa i Srbija kroz vekove prožimanja“ – Predavanje Minje Subote na temu: “Radost Evrope”


Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381.18.241561
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu