If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
7. jul 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Evropska perspektiva regiona potvrđena na samitu za Zapadni Balkan
Na samitu za Zapadni Balkan održanom u Parizu potvrđena je evropska perspektiva regiona. Visoka predstavnica/potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini i komesar Johanes Han su naglasili spremnost EU da nastavi sa procesom evropskih integracija u zemljama Zapadnog Balkana, ističući značaj integracija za mir i stabilnost ne samo regiona, već i za bezbednost evropskih građana. Više informacija možete pročitati ovde. U govoru na Biznis forumu Samita komesar Johanes Han je istakao da su vladavina prava i ekonomski razvoj priprema za proces priključenja. Njegov govor možete pročitati ovde. Dokument AGENDA POVEZIVANJA – sufinansiranje investicionih projekata na Zapadnom Balkanu u 2016. je dostupna ovde.
 
Davenport: Otvaranje poglavlja 23 i 24 je vrlo pozitivno za Srbiju
Otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom je još jedna nova faza za evropske integracije Srbije i mislim da je to nešto vrlo pozitivno, poručio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport u Kovačici, gde je održan sastanak ambasadora zemalja članica EU sa predstavnicima Srbije zaduženih za evropske integracije. Ovaj sastanak je, kako je rekao, dobra prilika da se van Beograda organizuje redovan susret ambasadora članica EU i prilika da se priča o konkretnim rezultatima Samita u Parizu. Davenport je naglasio i da je Delegacija EU u Srbiji spremna „za konretnu saradnju što se tiče primene svih obaveza u vezi sa akcionim planovima". Više informacija možete pročitati ovde.
 
Uz pomoć EU zatvoren poslednji kolektivni centar u Beogradu
Kolektivni centar Krnjača, otvoren 1993. godine, zatvoren je 1. jula. Dvadeset i četiri porodice izbeglica i dvanaest porodica interno raseljenih lica iz kolektivnog centra Krnjača, kao i devet domicilnih socijalno ugroženih porodica sa teritorije Grada Beograda ostvarile su trajno stambeno rešenje u zemunskom naeslju Kamndin, okviru projekta Evropske unije „Za bolji život”. Ovaj projekat finansira EU a sufinansira i sprovodi UNHCR. Ukupna vrednost nove stambene zgrade, nameštaja i opreme je veća od 1 milion evra. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Evropska centralna banka predstavila novu novčanicu od 50 evra
Evropska centralna banka je predstavila novu novčanicu od 50 evra koja će biti puštena u opticaj 4. aprila 2017. Uvođenje nove novčanice je novi korak u jačanju zaštite novčanica ove valute. Nakon novčanica od 5, 10 i 20 evra, novčanica od 50 evra je četvrti apoen iz druge serije evronovčanica, poznate kao serija Evropa. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Evropska komisija predlaže potpisivanje i zaključivanje trgovinskog sporazuma između EU i Kanade
Evropska komisija je uputila formalni predlog Savetu EU o potpisivanju i zaključivanju ugovora o slobodnoj trgovini između EU i Kanade, pod nazivom Sveobuhvatni privredni i trgovinski sporazum, odnosno CETA. Komisija na ovaj način želi da doprinese tome da se sporazum potpiše na sledećem samitu između Evropske unije i Kanade u oktobru. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Sastankom kolegijuma komesara EU i vlade Slovačke označen početak predsedavanja Savetom EU
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je u petak 1. jula, izrazio punu podršku Komisije vladi Slovačke koja po prvi predsedava Savetom Evropske unije. U svom govoru nakon sastanka kolegijuma komesara i slovačke vlade u Bratislavi, on je rekao da je program slovačkog predsedništva „u savršenom skladu sa programom Evropske komisije”. Više informacija možete saznati ovde. Internet stranica slovačkog predsedništva je dostupna na adresi: www.eu2016.sk/en.
 
„Drugi i drugost u tradiciji Istoka i Zapada“
U okviru serije akademskih predavanja “Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja“ u EU info centru u Beogradu predavanje je održao dr Davor Džalto, umetnik, istoričar i teoretičar umetnosti i teolog. Njegovo predavanje „Drugi i drugost u tradiciji Istoka i Zapada“ izazvalo je veliko interesovanje i brojna pitanja publike zainteresovane da sazna odakle potiče tradicija tumačenje „drugog“ kao „zlog“ ili „demonskog drugog“. Više informacija možete pročitati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

11. jul, Beograd, EU info centar, u okviru ciklusa “Evropske priče” debata: “Posle Samita u Parizu EU - Zapadni Balkan”

12. jul, Zaječar, Felix Romuliana, svečano otvaranje multimedijalnog centra carske palate Felix Romuliana – predstavljanje rezultata projekta HERA: „Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasleđa”

14. jul, Beograd, hotel Crowne Plaza, 09.30, konferencija “Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i zapadni Balkan”

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

10. jul, Beograd, ambasada Slovačke Republike, bulevar Umetnosti 18, 10.00 do 15.00, “Dan otvorenih vrata”

14. jul, Beograd, EU info centar, 18.00, predavanje Draginje Maskareli “Passion for Fashion – odevanje u modernoj Srbiji”

14. jul, Niš, EU info kutak, "Slovačka u Nišu" , 18.00 povodom predsedavanje Slovačke Savetom EU, predstavljanje Republike Slovačke, od 20.00 otvaranje izložbe slika slovačkih slikara koji stvaraju na tlu Vojvodine u Salonu 77 u Tvrđavi

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu