If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
8. decembar 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Han: Sledeće nedelje bi moglo doći do otvaranja novih poglavlja u pregovorima EU i Srbije
Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han najavio je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem da bi sledeće nedelje moglo doći do otvaranja više od jednog pregovaračkog poglavlja Srbije sa EU. “Otvaranje poglavlja je zasnovano na ispunjavanju zadatih ciljeva. Potrebno je ispuniti uslove, ali postoje i politička mišljenja”, izjavio je Han, uz konstataciju da članice EU treba da naprave razliku između bilateralnih pitanja i onih koja se tiču cele Unije. “Taj proces treba da dovede do dalje stabilizacije regiona. Zahvalni smo na naporima Srbije da se stabilizuje region, čije sve zemlje treba da budu članice EU, ali je najvažnije da među narodima vladaju mir i prosperitet”, rekao je Han. Više informacija o susretu komesara Hana i premjera Vučića kao i misnitra spoljnih poslova Ivice Dačića možete pročitati ovde.
 
Podrška EU Srbiji: 80 miliona evra za unapređenje javne uprave
Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su potpisivanju finansijskog Ugovora vrednog 80 miliona evra, namenjenog podršci za temeljnu transformaciju srpske javne uprave. Ugovor su u prostorijama EU info centra u Beogradu potpisale direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Henoveva Ruis Kalavera i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović. Evropski komesar Johanes Han je nakon potpisivanja Ugovora izjavio da Srbija nema alternative evropskom putu, dodavši da o jačanju veza Beograda i EU govori podatak da su dve trećine trgovinskih odnosa Srbije vezane za članice EU. “Od 2007. godine je EU uložila dve milijarde u grantovima da bi se Srbija modernizovala. Bolji ekonomski rezultati i mogućnosti za zapošljavanje pokazuju da je to bio dobar doprinos. To ulaganje je u interesu EU”, rekao je Han. Više informacija možete pročitati ovde. Infografiku o IPA pomoći EU Srbiji za 2015. možete pogledati i preuzeti ovde.
 
Han: EU nastavlja pomoć obrazovanju u Srbiji – sledeće godine još 27 miliona evra podrške
Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je tokom jednodnevnog boravka u Beogradu održao na Pravnom fakultetu predavanje i zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majkla Davenportom i šeficom pregovaračkog tima za pridruženje Srbije EU Tanjom Miščević odgovarao je na pitanja studenata koja su se odnosila na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, reforme sudstva i politike proširenja EU. Han je Pravnom fakultetu, u okviru projekta EUteka uručio 50 akademskih knjiga o Evrposkoj uniji. On je naveo da je to deo šire podrške vredne 30 miliona evra koju EU pruža Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za unapređenje infrastrukture skoro 30 fakulteta širom Srbije. „Iduće godine planiramo takođe da investiramo 27 miliona evra u sektor obrazovanja u Srbiji“, rekao je Han. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Evropski investicioni fond dao garancije za kredite bez hipoteke od 60 miliona evra
Evropski investicioni fond (EIF) i Banka Intesa potpisali su ugovor o kreditu od 60 miliona evra namenjenom malim i srednjim preduzećima u Srbiji, koji se dodeljuje u okviru COSME programa Evropske komisije. Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je ocenio da su mala i srednja, ali i mikro preduzeća, kičma svake ekonomije i da u Srbiji ona čine 98 odsto svih preduzeća, da zapošljavaju 65 odsto radnika i učestvuju sa 56 odsto u ekonomiji zemlje. Predsednica Izvršnog odbora Banke Intesa Draginja Đurić rekla je da se radi o kreditima koji se odobravaju na rok od 36 meseci, bez hipoteke, do maksimalnog pojedinačnog iznosa od 150.000 evra. Najniža kamatna stopa je 2,39 odsto, dodala je ona, a zavisno od kreditnog rejtinga preduzeća može ići najviše do 7,75 odsto i to je za ona preduzeća koja u redovnim poslovima banaka ne bi mogla da dobiju kredit. Korisnici kredita, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, taj novac mogu koristiti i za obrtna sredstva, rekla je Đurić. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Davenport: Reforme u Srbiji već daju rezultate
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i Radica Nusdorfer, šefica Sektora za evropske integracije u Delegaciji, predstavili su poslovnoj zajednici u Privrednoj komori Srbije godišnji Izveštaj Evropske komisije o Srbiji. Ambasador Davenport je naveo da je Srbija krenula ambiciozno sa sprovođenjem reformi, da one već daju rezultate, ali da oni treba da budu još konkretniji. On je kazao da Srbija ide odlučno ka postizanju svog strateškog cilja i da je “posvećenost i odlučnost Srbije da pristupi EU je očigleda”, naglasio je Devenport, podsetivši da je EU najveći donator u Srbiji i da Srbija oko 65 odsto trgovine obavlja sa evropskim zemljama. On je najavio da će EU u narednom periodu uložiti u najrazličitije oblasti u Srbiji još oko 1,5 miliona evra. Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji i dalje veliki potencijal u privatnom sektoru i potencijal za strane investicije, ali treba napraviti bolju poslovnu klimu, da bi firme bolje poslovale. Viš informacija možete pročitati ovde.
 
Davenport: Ključni zadatak medija je da pruže prostor za debatu
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport ocenio je da je ključni zadatak medija u demokratskom društvu da pruže prostor za slobodnu debatu. Na predstavljanju projekta o slobodi medija i bezbednosti novinara na Zapadnom Balkanu on je naveo da Izveštaje Evropske komisije o stanju u oblasti medija treba koristiti kao alat za unapređenje medijskog okruženja. “Mi bismo želeli da vidimo da tokom debata, ove preporuke prate Vlada, ali i mediji i regulatorna tela“, rekao je Davenport. Prema njegovim rečima, u srpsko medijsko zakonodavstvo ugrađen je “veoma dobar koncept” programskog i projektnog finansiranja medija. On je ukazao i na potrebu izrade nove medijske strategije kao “inkluzivnog procesa koji se mora baviti velikim brojem pitanja za koja su zainteresovani građani i različite interesne gupe”. Više informacija možete saznati ovde.
 
Mogerini: Moramo stajati ujedinjeni. Evropska unija u vremenu izazova
Govoreći na “Predavanju Vili Brant 2016“:potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini je ukazala da evropske integracije danas predstavljaju nezaobilazan faktor. “Godine 1989. i tokom 1990-ih, Evropa je bila san o luksuzu: sloboda kretanja, prijateljstvo, otvorenost ka svetu. Danas je ona nužnost” navela je Mogerini. U govoru koji u celini možete pročitati ovde. Ona se osvrnula i na Zapadni Balkan. “Kada god da odem na Zapadni Balkan, koje god mesto da posetim, bude mi jasno da je Evropska unija još uvek mirovni projekat – mirovni projekat od vitalnog značaja. Naša diplomatija, podrška reformama i pomirenju pokazuju da smo i dalje mirovni projekat, da smo jedini put ka miru tog dela Evrope. Kada posredujemo dijalogu između Beograda i Prištine ili kada razgovaramo sa mladima, sa mladim Evropljanima sa Kosova, vidimo da im je cilj Evropska unija. I to je ono što dijalog, pomirenje, mir, održava u životu. Zato je Evropska unija mira i dalje neophodna našem kontinentu”, rekla je Mogerini. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Zaštita spoljnih evropskih granica: Pokretanje jedinice za brze intervencije Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu
Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu pokrenula je jedinicu za brze intervencije. Agencija ima na raspolaganju imati najmanje 1.500 pripadnika granične i obalske straže i stručnjaka koje će u kratkom roku moći da upućuje na spoljne granice EU kako bi državama članicama pomogla u vanrednim situacijama. Komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, Dimitris Avramopulos, izjavio je da je: “Ovo važna prekretnica u postepenom uspostavljanju Agencije i obezbediće neophodnu podršku državama članicama u situacijama kada su zajedničke spoljne granice EU pod naročitim pritiskom.” Više infoarmacija možete pročitati ovde.
 
Islamska država menja taktiku kako bi držala građane Evrope u strahu
Dok se takozvana Islamska država povlači sa Bliskog Istoka, šablon njenih nedavnih terorističkih napada u Evropi ukazuje na to da je već promenila taktiku u napadima na Zapad. Ovakav trend je opisan u izveštaju Europolovog Centra za borbu protiv terorizma pod nazivom Promene u načinu delovanja Islamske države. Izveštaj daje najnoviju procenu pretnje koju ova grupa predstavlja u EU i na osnovu koje se države članice EU mogu pripremiti za buduće napade. EU je trenutno suočena sa nizom različitih pretnji i napada: od umreženih grupa do individualnih počinilaca; od napada kojima rukovodi Islamska država do onih koje izvode oni koji su inspirisani njenom ideologijom; od upotrebe eksploziva i automatskih pušaka do hladnog oružja i vozila; osim toga, pretnju predstavljaju kako pažljivo planirani napadi, tako i oni koji deluju kao spontano izvedeni. Takođe se pokazalo i da je takozvana Islamska država veoma efikasna i kao inspiracija drugima i kao organizator terorističkih napada. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Borba protiv nezakonitog govora mržnje na internetu: prva procena primene novog kodeksa ponašanja
Evropska komisija jeobjavila procenu o tome koliko su IT kompanije bile uspešne u primeni kodeks ponašanja za borbu protiv govora mržnje na internetu koji je 31. maja 2016. objavljen zajedno sa kompanijama Facebook, Google, YouTube, Twitter i Microsoft. Prvi rezultati pokazuju da je 28 odsto obaveštenja o navodnom govoru mržnje na internetu dovelo do uklanjanja označenog sadržaja. Međutim, samo 40 odsto obaveštenja je bilo razmotreno u roku od 24 sata, dok je cilj kodeksa ponašanja da većina obaveštenja bude razmotrena u tom roku. Potpisivanjem kodeksa, IT kompanije su se obavezale da će u roku od 24 sata proveriti obaveštenja o sadržajima koji se kose sa njihovim pravilima odnosno nacionalnim zakonima koji proističu iz Okvirne odluke o borbi protiv rasizma i ksenofobije i da će ih, ukoliko je to neophodno, ukloniti. Više informacija možete pročitati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

9. decembar, Beograd, Privredna komora Srbije, 11.00, svečano objavljivanje rezultata javnog poziva za finansiranje konzorcijuma u okviru Programa saradnje nauke i privrede

13. decembar, Beograd, tvining projekat „Jačanje kapaciteta ua Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca

13. decembar, Beograd, Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju 35. sastanak ministara spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju

14. decembar, Beograd, Mikser house, “Okruženje” (“Vicinities”) i snimanje specijalne epizode pete sezone pod nazivom: “Novi evropski projekat”

15. decembar, Beograd, Narodna Skupština Republike Srbije, obeležavanje početka sprovođenja Strategije za aproksimaciju u oblasti životne sredine EAS

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

8. decembar, Beograd, EU info centar, predavanje prof.dr Ivana Stevovića o arhitekturi srednjevekovne Srbije I njenoj vezi sa evropskom u okviru ciklusa akademskih predavanja “Srbija I Evropa kroz vekove prožimanja”

9. decembar, Niš, EU info kutak, 11.00, tribina "Žene u procesima odlučivanja"

9. decembar, Novi Sad, Omladinski info centar, Trg slobode 3, 18.00, projekcija filma “Pride” i diskusija

10. decembar, Novi Sad, Omladinski klub Opens 2019, bulevar Despota Stefana 5, 18.30, panel diskusija “Zašto naš Prajd?”

10. decembar, Novi Sad, Omladinski kluub Opens 2019, bulevar Despota Stefana 5, 21.00, izložba “Rodno nekomformiranje”

10. decembar, Niš, EU info kutak, 13.00, Evropska škola debate

12. decembar, Niš, EU info kutak, 13.00, tribina o položaju osoba sa invaliditetom

13. decembar, Niš, EU info kutak 10.00, trening "Budi uspešna preduzetnica"

14-16. decembar, Novi Sad, Regionalna razvojna agencija Bačka, Bulevar Mihajla Pupina 20, od 10.00, "Razvoj preduzetničkih projekata - dostupnost EU fondova, priprema i pisanje predloga projekata"

15. decembar, Beograd, EU info centar, debata: Politika obrazovanja za novu razvojnu agendu Srbije

15. decembar, Novi Sad, EU info kutak, 11.00, poseta učenika srednjih škola iz Zrenjanina, Predstavljanje EU programa mobilnosti za mlade


Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381.18.241561
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu