If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
9. jun 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Podrška EU unapređenju obrazovanja na jugu Srbije
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je tokom posete Bujanovcu posetio Ekonomski fakultet, srednje škole i osnovnu školu „Naim Frašeri” koje je na raličite načine pomogla Delegacija EU. U razgovoru sa osnovcima iz albanske zajednice koji su učestvovali u projektu unapređenja znanja srpskog kao nematernjeg jezika, ambasador Davenport im je između ostalog rekao: „Vi i ja imamo nešto zajedničko, a to je da nam srpski jezik nije maternji i da ga učimo”. Više informacija o poseti ambasadora Davenporta i podršci EU obrazovanju u ovom delu Srbije možete saznati ovde.
 
Evropska unija pomaže 400 porodica u Kladovu
EU je izdvojila 130.000 evra za obnovu porodičnih kuća i pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpeli štetu u poplavama 2014. godine u Kladovu“, izjavio je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt tokom obilaska ove opštine. On se sastao se sa predsednikom opštine Kladovo Draganom Budujkićem, sa kojim je predao pakete košnica pčelarima iz ovog kraja, koji su bili pogođeni poplavama. „Trinaest 13 pčelara je dobilo 91 košnicu da bi nastavili proizvodnju meda i obezbedili bolje uslove života za svoje porodice. Pomoć EU u Kladovu dobiće 378 poljoprivrednih proizvođača u sledećem periodu“, najavio je Benedikt. Više informacija možete saznati ovde.
 
„Otvorena vrata“ evropskih ambasada za razgovor sa studentima
Ambasada Italije je svoj Dan otvorenih vrata otvorila diskusijom o mladima u Srbiji i pitanjem koliko oni mogu da pomognu bržem ulasku Srbije u EU. Na ova pitanja odgovarali su ministar za sport i omladinu Vanja Udovičić, državni sekretar u Ministartsvu kulture i informisanja Saša Mirković, direktor Mikser festivala Ivan Lalić i umetnik Viktor Kiš organizator umetničkog Festivala o čemu možete čitati ovde. U Ambasadi Belgije ambasador Leo Daes je studentima posetiocima poručio da Belgija podržava evropsku perspektivu Srbije i naglasio da svaka zemlja koja se priključuje „mora da prihvati pravno nasleđe EU“. Više informacija možete pročitati ovde. I u Ambasadi Finske zamenica ambasadora Outi Isotalo je, tokom razgovora sa beogradskim studentima poručila da Helsinki podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU, objasnila da je Finska članica EU već 21 godinu i da joj je članstvo pružilo stabilnost, ekonomski rast i mnoge mogućnosti za mlade i radnike da se kreću Evropom. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Novi partnerski okvir za migracije: jača saradnja sa trećim zemljama radi boljeg upravljanja migracijama
Evropska komisija je iznela planove za novi partnerski okvir za migracije koji će biti usmeren ka rezultatima u cilju pokretanja i usredsređivanja rada i resursa EU u njenim spoljnim aktivnostima za upravljanje migracijama. EU će sa ključnim trećim zemljama porekla i tranzita pokušati da uspostavi pojedinačno prilagođena partnerstva primenom politika i instrumenata kojima raspolaže kako bi postigla konkretne rezultate. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Nova strategija stavlja kulturu u središte međunarodnih odnosa EU
Evropska komisija i visoka predstavnica/potpredsednica Federika Mogerini su usvojili Strategiju za međunarodne kulturne odnose zahvaljujući kojoj će EU postati snažniji akter na globalnoj sceni, što je jedan od 10 prioriteta Komisije. Tim povodom Mogerini je izjavila da „kultura mora biti sastavni deo naše spoljne politike. Kultura može pomoći svima nama u Evropi, Africi, na Bliskom Istoku, u Aziji, da se ujedinimo i zajedno radimo na suzbijanju radikalizacije i izgradimo savez civilizacija za borbu protiv onih koji žele da nas zavade“. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Dijalog o borbi protiv terorizma između EU i Turske
Turska i Evropska unija su 8. juna održale sastanak u Briselu u okviru redovnog dijaloga o borbi protiv terorizma. U zajedničkom saopštenju obe strane su oštro osudile nedavne terorističke napade u EU i Turskoj i potvrdile rešenost da se zajednički bore protiv terorizma u svim njegovim oblicima, u skladu sa međunarodnim pravom, a naročito međunarodnim humanitarnim pravom i međunarodnim pravom izbeglica. EU i Turska su potvrdile da su posvećene jačanju napora za otklanjanje pretnje Daeša i suzbijanje aktivnosti stranih terorističkih boraca. Celo saopštenje možete pročitati ovde.
 
Brendiranje evropskih gradova
Šta čini brend grada i na koje načine je moguće brendirati neki grad, su pitanja koje je tokom predavanja u EU info centru analizirala istoričarka umetnosti mr. Bojana Bursać Džalto. Tokom predavanja “Izazovi brendiranja evropskih gradova” ona je iznela niz primera evropskih gradova. Na primeru Beograda je navela da u njemu ima mnogo više istorije nego što se vidi i što njegovo kulturno nasledje govori. Više informacija možete saznati ovde. Raspored i teme akademskih predavanja koja se održavaju u okviru ciklusa „Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja“ možete saznati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

13. - 16. jun, Prijerpolje, Festival evropskog filma

14. jun, Beograd, 10.00 – 12.30, završna Konferencija – zaključni rezultati PLAC Projekta

14. jun, Beograd, 11.00 – 12.00, projekat E–biznis, dodela priznanja E-Trustmark i prezentacija E–dukator

17. jun, Kragujevac, Bisnis inovativni centar, debata: „Lokalni razvoj ekonomije, socijalne politike i zapošljavanje“

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

10. - 14. jun, Niš, sala Simfonijskog orkestra, Festival Constantinus

10. jun, Beograd, 13.00 Otvoreni dani u Ambasadi Republike Češke

10. jun, Beograd, 15.00 Otvoreni dan u Ambasadi Republike Francuske

16. jun, Beograd, 11.00, Otvoreni dani u Ambasadi Austrije

16. jun, Beograd, EU info centar, predavanje Dr Snežane Veljković: „Hipokrat u Velikom ratu: savezničke medicinske misije u Srbiji 1914-1918.g“ u okviru ciklusa akademskih predavanja „Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja“

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu