If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
12. maj 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Evropa otvoreno – Dan i mesec Evrope u Srbiji
Povodom Dana Evrope Delegacija EU u Srbiji priredila je prijem u svečanoj Sali Skupštine grada Beograda. Prijemu su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, veći broj članova vlade, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, političkog i javnog života u Srbiji. Više informacija možete saznati ovde. Širom Srbije će se tokom maja nizom manifestacija obeležiti mesec Evrope, kao i 15 godina evropske razvojne pomoći Srbiji koja je u tom periodu dostigla više od tri milijarde evra o čemu možete saznati ovde.
EU i njene insitucije ujednjene u borbi protiv terorizma – poruka je posle napada u Briselu
 
Rok koncert i slovenačka predstava „Evropa“ za Dan Evrope
Od popodneva pa do ponoći nekoliko hiljada ljudi se zabavljalo na festivalu rok muzike EVROPA OTVORENO kojim su Delegacija EU u Srbiji i EU info centar otpočeli proslavu Dana Evrope na Kalemegdanu u Beogradu. Više informacija možete saznati ovde. Slovenačka predstava „Evropa“ igrana je u beogradskom Ateljeu 212 i niškom Narodnom pozorištu zahvaljujući ambasadi Republike Slovenije i Delegacije EU u Srbiji o čemu više možete pročitati ovde.
Podrška i solidarnost EU sa Turskom
 
Dan Evrope na ulicama Beograda i Novog Sada
EU info centar je zajedno sa Evropskim pokretom uličnom manifestacijom obeležio dan Evrope u Beogradu. Brojni građani posetili su na uličnim štandovima imali prilike da provere svoje znanje o Evropskoj uniji kroz kviz koji je bio za tu priliku posebno organizovan o čemu možete čitati ovde. U Novom Sadu su građani u centru grada plesali zajedno sa članovima plesnih grupa o čemu možete saznati ovde.
Davenport: očuvanje mira ključni motiv za evropske integracije
 
Otvaranjem novih prostorija EU info kutka počelo obeležavanje meseca Evrope u Nišu
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Davenport i gradonačelnik Niša Zoran Perišić svečano su otvorili EU info kutak u samom centru Niša (Vožda Karđorđa 5). Nakon toga je u Velikoj Sali Oficirskog doma otvorena izložba fotografija “EU i Srbija: 15 godina partnerstva”. Više informacija možete pročitati ovde.
Benedikt: Potrebna je bolja veza između obrazovanja i zapošljavanja
 
Delegacija EU u Srbiji na X školskim olimpijskim igrama u Vranju
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je tokom dvodnevne posete Vranju, obilišao projekte koje finansira EU i zajedno sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem otvorio jubilarne 10. školske olimpijske igre koje ove godine beleže rekordan broj učesnika – čak 7000 osnovaca i srednjoškolaca iz cele Srbije. Više informacija možete saznati ovde.
Izbeglice tinejdžeri su budući „radnici i geniji“ Evrope
 
EU podržava Srbiju u sprovođenju nove azilantske politike
Na konferenciji “Izbeglička kriza – ekonomske i socijalne posledice na zemlje EU i Srbiju” koju je organizovao je Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da će EU nastaviti da pruža pomoć Srbiji, kako bi zajedno sproveli novu azilantsku politiku. Više informacija možete saznati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Povezivanje mladih – Konferencija mladih o Zapadnom Balkanu – Pariz, 4. jul 2016.
Evropska komisija i Republika Francuska, uz podršku Evropskog foruma mladih i Resurs centra za jugoistočnu Evropu u okviru SALTO-a, otvorili su konkurs za podnošenje zahteva za učešće u Konferenciji mladih o Zapadnom Balkanu. Konferencija “Povezivanje mladih” će se održati na marginama Samita o Zapadnom Balkanu i okupiće 150 mladih iz EU i zemalja Zapadnog Balkana. Rok za podnošenje zahteva je 16. maj 2016, a više informacija možete saznati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Odgovornost političkih elita za modernizaciju i evropeizaciju Beograda
Procesi modernizacije Beograda paradigmatični su za ukupne procese razvoja Srbije i zavisili su od odluka političkih elita, teza je istoričarke dr Dubravke Stojanović, profesorke sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je u prepunj sali EU info centra održala predavanje “Od kaldrme do asfalta: počeci evropeizacije Beograda”. Više informacija možete pročitati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
EU protiv smrtnih kazni u Belorusiji
Uprkos brojnim apelima Evropske unije, u Belorusiji je izvršena još jedna smrtna kazna. Slučaj Sjarheja Ivanova, osuđenog na smrt odlukom Vrhovnog suda Belorusije u martu 2015, izaziva naročitu zabrinutost budući da o njegovoj žalbi podnetoj Komitetu UN za ljudska prava još uvek nije doneta odluka, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove koje možete pročitati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Imenovan prvi specijalni izaslanik za promociju slobode veroispovesti ili verovanja izvan EU
Tokom govora na dodeli Karlove nagrade papi Franji u Vatikanu, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je objavio odluku da Jana Figela (bivšeg evropskog komesara za obrazovanje, obuku, kulturu i omladinu) imenuje za prvog specijalnog izaslanika za promociju slobode veroispovesti ili verovanja izvan Evropske unije. Više informacija možete saznati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

12. maj, Novi Sad, Kulturni centar grada (Katolička porta 5), 19.30, otvaranje Festivala evropskog filma, filmom Miroslava Momčilovića Smrdljiva bajka

13. maj, Beograd, Kalemegdan, 13.00, otvaranje izložbe fotografija „EU i Srbija: 15 godina partnerstva“ i uručenje nagrada pobednicima foto konkursa „Gde vidim EU u Srbiji“

16. maj, Beograd, Klub poslanika, Tolstojeva 2, 18.00, početak projekta „Unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja“

17. maj, Beograd, hotel Crowne Plaza, konferencija magazina Newsweek 09.30, „Obrazovanje po meri privrede – dualno obrazovanje“

17. maj, Novi Sad, Sajam, 09.30 – 18.00, međunarodna konferencija „Poljoprivreda i hrana“

18. maj, Beograd, Medija centar, 12.00, konferencija „Lokalna transparentnost: borba protiv korupcije i razvojna šansa“ u okviru projekta „Jačanje lokalne transparentnosti“

19. maj, Novi Sad, 11.00, start-up konferencija „Šansa za agrobiznis- mapa puta za IPARD fondove“

19. maj, Novi Sad, Univerzitet, 11.00, Javna debata „Mladi u Evropi“

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu:

17. maj, Beograd, EU info centar, 11.00, Svečanost povodom dodele nagrade EU za istraživačko novinarstvo

19. maj, Beograd, EU info centar, 18.00, predavanje dr Stanka Crnobrnje “Ljuljaj me nežno”. Prva srpska Zlatna ruža Montrea. Raspored svih akademskih predavanja u okviru ciklusa “Srbija I Evropa kroz vekove prožimanja” možete saznati ovde

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Obrenovićeva bb,
TPC Kalča BI-42
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu