If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
14. april 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar Beograd. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Davenport: Važno je da buduća vlada nastavi reforme
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport poručio je da je važno da buduća vlada Srbije potvrdi opredeljenje za nastavak ekonomskih i političkih reformi. On je naveo da postoji snažna podrška 28 zemalja članica Srbiji, ali da se osim zvaničnog stava vlade mora uzeti u obzir i raspoloženje gradjana sa kojima treba razgovarati. Na pitanje novinara o prodaji Železare Smederevo Davenport je naveo da Evropska komisija vodi o tome razgovore sa Srbijom i da očekuje neke odgovore od srpskih vlasti. Više informacija možete pročitati ovde.
EU i njene insitucije ujednjene u borbi protiv terorizma – poruka je posle napada u Briselu
 
EU zbrinula 36 izbegličkih i interno raseljenih porodica u Šapcu
Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Majkl Davenport i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uručili su izbegličkim, interno raseljenim i povratničkim porodicama ključeve od stanova u zgradi za socijalno stanovanje u Šapcu, čiju je izgradnju i opremanje finansirala EU sa 720.000 evra. Više informacija možete pročitati ovde.
Podrška i solidarnost EU sa Turskom
 
Davenport: Poboljšanje života Roma ključno za otvaranje poglavlja 23
Povodom Međunarodnog dana Roma na okruglom stolu na temu “Romi i poglavlje 23” šef Delegacija EU u Srbiji Majkl Davenport je poručio da EU nastavlja da bude partner državi u procesu integracije Roma i ukazao da će: „u okviru poglavlja 23 biti reči o unapređenju položaja Roma” kao i u u poglavlju 19 koje se tiče socijalne politike i zapošljavanja. Više informacija možete pročitati ovde. Informacije o projektima podrške Romima za koje je EU do sada izdvojila preko 15 miliona evra možete saznati ovde.
Davenport: očuvanje mira ključni motiv za evropske integracije
 
EU podrška za decu ulice
Međunarodni dan dece koja žive ili rade na ulici obeležen je u EU info centru u Beogradu radionicom u kojoj je učestvovalo pedesetoro dece koja odlaze u dva beogradska Svratišta. Projekat “Svratište za decu koija su uključena u život i rad na ulicama Beograda” sprovode Centar za inegraciju mladih i Ministarstvo rada, zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja, uz podršku Delegacije EU u Srbiji. Više informacija možete saznati ovde.
Benedikt: Potrebna je bolja veza između obrazovanja i zapošljavanja
 
Inicijativa EU za podršku zemljama Zapadnog Balkana i Turske
Evropska komisija i Savet Evrope pokreću zajedničku inicijativu da pomognu partnerima na Zapadanom Balkanu i u Turskoj. Evropska komisija će obezbediti 20 miliona evra, a Savet Evrope pet miliona evra, čime će podržati reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaštitu prava ugroženih grupa i promociju politika za borbu protiv diskriminacije. Zajedničko saopštenje komesara za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana i generalnog sekretara Saveta Evrope Torbjorna Jaglanda možete pročitati ovde.
Izbeglice tinejdžeri su budući „radnici i geniji“ Evrope
 
Tusk: Nacionalne obalske straže treba da sprovode naše zakone na evorpskim granicama
U završnom govoru na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ukazao je na neke od bitnih aspekata aktuelnog rešavanja izbegličke krize. On je naveo da će premeštaj izbeglica i ubuduće biti jedan od ključnih elemenata evropskog rešenja. Tusk je rekao da se smanjuje broj migranata koji pristižu u EU balkanskom rutom i naglasio da se od “nacionalnih obalskih straža treba prvenstveno očekivati da sprovode naše zakone na evropskim granicama”. Ceo govor Donalda Tuska možete pročitati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Evropski parlament usvojio nova pravila EU o zaštiti ličnih podataka
Evropski parlament je usvojio paket zakona o reformi zaštite podataka koji je Evropska komisija predstavila u januaru 2012. Reforma obuhvata Opštu uredbu o zaštiti podataka i Direktivu o zaštiti podataka za policijske i pravosudne organe, koja će omogućiti neometanu razmenu informacija između policijskih i pravosudnih organa država članica. Više informacija možete pročitati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Gatalica: Prvi svetski rat – trijumf ličnosti nad kolektivitetom
U okviru ciklusa akademskih predavanja “Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja”, koje se održavaju u EU info centru u Beogradu, pisac Aleksandar Gatalica održao je predavanje “Prvi svetski rat kao prva velika borba za fizionomiju XX veka”. Građanska svest, ogromni razvoj humanističkih nauka i društva učinili su da u ovaj rat nisu išle ni nacije, ni staleži, kao ranije, već pojedinci, istakao je između ostalog Gatalica. Više informacija o predavanju možete pročitati ovde. Raspored predavanja možete saznati ovde.
Odmah i bezuslovno osloboditi Nađu Savčenko
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

15. april, Kragujevac, ul. Vladimira Stevanovića BB, naselje Bresnica,13.00, svečano uručenje ključeva korisnicima dvadeset šest stambenih jedinica u novoj zgradi za socijalno stanovanje, izgrađene sredstvima EU

20. april, Beograd, hotel Mažestik, 09.00, konferencija “Izazovi ekolosko-socijalne trzisne ekonomije”

22. april, Beograd, konferencija povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

16. i 17. april, Novi Sad, gimnazija “Svetozar Marković” (prvi dan) i Skupština grada Novog Sada (drugi dan), konferencija "Postani sila promene - preduzmi nešto ili ne preduzmi”

15.-22. april, Novi Sad, Sinagoga, Festival NOMUS

19. april, Beograd, EU info centar, 18.00, razgovor šefa Delegacije EU u Srbiji, ambasadora Majkla Davenporta sa studentima na temu “Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU”

21. april, Beograd, EU info centar, Kralja Milana 7, 18.00, u okviru ciklusa akademskih predavanja “Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja” predavanje “Srbija i Svetski savet crkava” će održati Dr Rastko Jović, docent Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Prijave za predavanje su obavezne i zainteresovani se mogu javiti na info@euinfo.rs ili na 011/40-45-400 do 21.04. do 12h.

22. april, Beograd, EU info centar, panel diskusija „Klimatska strategija i akcioni plan - možemo li bolje?“

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Obrenovićeva bb,
TPC Kalča BI-42
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu