If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
14. jul 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Mekalister: Srbija mora da uskladjuje spoljnu politiku sa EU
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister je u izlaganju na konferenciji "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i Zapadni Balkan", podsetio na rezoluciju Evropskog parlamenta (EP) u kojoj je Srbija pozvana da progresivno uskladi svoju politiku s politikom EU, uključujući odnos prema Rusiji, kao i na to da je EP sa žaljenjem konstatovao zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije. Mekalister je rekao da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu u EU i da je otvaranje poglavlja 23 i 24 sledeće sedmice "odavno zasluženo". Više informacija možete pročitati ovde.
 
Davenport: Pariski samit dao važan podsticaj procesu širenja EU
Nedavni samit EU Zapadni Balkan potvrdio je posvećenost EU procesu proširenja, ocenjeno je na javnoj debati „Posle Pariskog samita EU i Zapadni Balkan“. Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport ukazao je da je Samit bio i prilika za Srbiju da unapredi proces pristupanja u vezi predstojećeg otvaranja daljih poglavlja i naveo detaljne podatke o podršci EU Srbiji za oblasti energetike i saobraćaja. Ambasadorka Francuske Kristin Moro je naglasila da se već sada, bez čekanja na članstvo u EU, mogu započeti projekti, posebno oni u oblasti infrastrukture, imajući u vidu da je za njihovu realizaciju potrebno više godina. Više informacija možete saznati ovde.
 
Počela realizacija IPA 2015
Vlada Srbije saopštila je da su ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktorka u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Ketrin Vent potpisale finansijski sporazum kojim se Srbiji iz instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za 2015. godinu, od ukupno 196,6 miliona evra, odobrava prvih 39,7 miliona evra. Najavljeno je da će u narednom periodu biti potpisana još dva finansijska sporazuma, i to u iznosu od 80 miliona evra i 76,9 miliona evra. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Podrškom EU otvoren Multimedijalni centar u Gamzigradu
Na jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Srbiji – u Gamzigradu kod Zaječara, u carskoj palati Felix Romuliana otvoren je multimedijalni centar, jedan od rezultata projekta EU HERA „Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasleđa”. Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport naveo je da je za troškove realizacije aktivnosti, EU je izdvojila gotovo 600,000 evra bespovratnih sredstava. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao da je prošle godine je u Gamzigradu bilo oko 28.000 posetilaca, i da očekuje da će Centar zainteresovati veliki broj domaćih i inostranih turista. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Uloga EU u promovisanju slobode izražavanja
Sloboda izražavanja je ključna za spremnost jedne zemlje da postane deo EU i jedan je od najvećih izazova sa kojim se suočavaju zemlje proširenja. EU ovaj proces podržava na sledeće načine: pružanjem pravne pomoći i smernica za izradu medijskih propisa, pomnim praćenjem politika u ovoj oblasti u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima i pružanjem finansijske pomoći kroz programe u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Više informacija o novčanim grantovima, odabiru korisnika grantova, nagradama i drugim načinima na koje EU promoviše slobodu izražavanja možete pročitati ovde.
 
Podrška Slovačke Srbiji na putu ka EU
U “Danu otovrenih vrata” Slovačke Republike, zemlje koja naredniih pola godine predsedava Savetom EU, pored brojnih građana koji su posetili ambasadu u Beogradu i učestvovali u događajima koji su za tu priliku organizovani, zamenik ambasadore Peter Susko razgovarao je i sa studentima beoradskih fakulteta. Na pitanje koliko je Srbija daleko od članstva u EU Susko je odgovorio da „nije važano koliko ćete brzo otvarati poglavlja već kojom brzinom ćete ih zatvarati…Mislim da je proces počeo i mi ćemo kao predsedavajuća zemlja uraditi sve da se ta dinamika održi“. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Junker o partnerstvu EU i Kine
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je nakon 18. samita EU i Kine izjavio da je svojim kolegama iz Kine preneo ozbiljnu zabrinutost EU povodom viška proizvodnih kapaciteta u industriji čelika. „Ovo je ozbiljan problem za Evropu i Evropljane koji je ranije doveo do otpuštanja u Evropi”, rekao je, ističući da se tržišna pravila moraju primeniti kako bi aktuelni problem u Kini bio rešen. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Reforma zajedničkog evropskog sistema azila
Evropska komisija je predstavila predloge za zaokruživanje zajedničkog evropskog sistema azila koji uključuju uspostavljanje zajedničke procedure za međunarodnu zaštitu, jednoobrazne standarde za zaštitu i garantovanje prava korisnicima međunarodne zaštite i dalje usklađivanje uslova za prihvat u EU. Komisija je predstavila i okvir za uspostavljanja zajedničke evropske politike preseljenja kako bi obezbedila regularne i sigurne puteve do Evrope za lica kojima je potrebna međunarodna zaštita. Više informacija možete saznati ovde.
 
Junker: Zajedno pružamo bezbednost Evropi, bližem i daljem susedstvu
Uoči samita NATO-a u Varšavi, nakon sastanka lidera EU i SAD predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je istakao značaj SAD-a, NATO-a i EU za globalni poredak i ukazao da ima prostora za još bližu saradnju. On je ponovio da sa Britancima neće biti pregovora sve dok vlasti ne aktiviraju član 50 Ugovora o EU i dodao da EU ostaje posvećena tome da Velika Britanija zadrži mesto snažnog partnera EU i saveznika u NATO-u. Više informacija možete saznati ovde. Govor predsednika Evropske komisije Junkera možete pročitati ovde.
 
Čistoća vode na evropskim kupalištima
U Evropi postoji obilje prelepih plaža i kupališta na kojima milioni Evropljana svake godine provode vikende ili odmor rashlađujući se pored vode. Kako se sezona kupanja približava, veliki broj građana je zainteresovan za kvalitet vode za kupanje. Više informacija možete saznati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

14. jul, Beograd, EU info centar, 18.00, predavanje Draginje Maskareli “Passion for Fashion – odevanje u modernoj Srbiji”

18. jul, Niš, EU info kutak, 18h, prezentacija međunarodnih volonterskih kampova

18. jul, Novi Sad, EU info kutak, 18h, "ERASMUS PLUS CHAT" - prezentacija Erasmus+ programa, ESN mreže i iskustva sa studentskih razmena

21. jul, Beograd, EU info centar, predavanje Klaske Vos, "Evropske integracije i ulaganje u kulturu"

21. jul, Niš, EU info kutak, 18h, debata "Kafa sa Pariskog samita"

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu