If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
15. decembar 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Otvorena nova pregovaračka poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU
Na četvrtom sastanaku Konferencije o pristupanju Srbije EU na nivou ministara otvoreni su pregovori o poglavlju 5 o javnim nabavkama i poglavlju 25 o nauci i istraživanju koje je istog dana privremeno zatvoreno. Naredne konferencije o pristupanju će biti planirane tako da se ovaj proces nastavi u prvoj polovini 2017. navodi se u saopštenju koje možete pročitati ovde. Na konferenciji za novinare održanoj posle otvaranja poglavlja evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han je izjavio da vеruје da ćе da ćе u 2017. gоdini biti оtvоrеnо višе pоglavlja nеgо оvе gоdinе, tоkоm kоје је Srbiјa оtvоrila čеtiri pоglavlja. Оn је navео da је siguran da ćе Srbiјa uskоrо оtvоriti i pоglavljе 26. Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je poručio da EU ohrabruје Srbiјu da zadrži pоzitivan zamah i istakaо је da dalji naprеdak zavisi оd rеfоrmi, ali i diјalоga sa Prištinоm kојi оstaје оd “suštinskоg značaјa.” Ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimivić je izjavila da je Srbija zaslužila da otvori i poglavlje 26 ali da je za državu važno da održi dinamiku procesa pridruživanja јеr је, kako je rekla, “naš supštinski intеrеs da rеfоrmišеmо našе društvо“. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Krupni koraci Srbije ka EU
Nakon trećeg sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u zajedničkom saopštenju Jadranke Joksimović, ministarke bez portfelja zadužena za evropske integracije Srbije, Miroslava Lajčaka, ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke i Johanesa Hana, komesara EU za pregovore o proširenju i evropsku politiku susedstva, pozdravljeni su “krupni koraci koje je Srbija napravila… uključujući usvajanje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i napredak u dijalogu između Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao i posvećenost regionalnoj saradnji što je omogućilo otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja. Savet SP je pozvao Srbiju da iskoristi aktuelni zamah da intenzivira reforme i usredsredi se sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava, demokratskih institucija, državne uprave kao i razvoja funkcionalne tržišne ekonomije i unapređenja poslovnog okruženja. Savet SP podvlači da, u skladu sa pregovaračkim okvirom, Srbija mora postepeno da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU pre pristupanja. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Mogerini i Vučić: Kontinuirana opredeljenost EU i Srbije ka integraciji
U saopštenju iz kabineta Federike Mogerini, visoke predstavnice EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti posle sastanka sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem navodi se da su “razgovarali o izvanrednom ekonomskom učinku Srbije u protekloj godini i o povratku na rast koji odražavaju premijerovu rešenost da sprovede reforme”, kao i o napretku Srbije u pristupnim pregovorima “što je znak kontinuirane opredeljenosti i Evropske unije i Srbije daljoj integraciji”. Istaknut je “značaj regionalne saradnje, stabilnosti i bezbednosti kao i ključne uloge koju Srbija igra u region”. Visoka predstavnica je ukazala na snažno zalaganje Beograda i Prištine zahvaljujući kom se postižu konkretni rezultati u korist njihovih građana”, navodi se između ostalog u saopštenju koje u celini možete pročitati ovde.
 
Napredak u dijalogu između Beograda i Prištine pod okriljem EU: Sprovođenje sporazuma o pravosuđu, sporazuma o mostu u Mitrovici i dogovora o telekomunikacijama
Beograd i Priština su preduzeli poslednje korake ka punom sprovođenju sporazuma o pravosuđu. Srbija je 9. decembra potvrdila da će prestanak radnog odnosa sudija, tužilaca i administrativnog osoblja stupiti na snagu 10. januara 2017. čime će biti omogućena njihova integracija u pravosuđe Kosova* o čemu možete čitati ovde. EU je održala sastanak sa obema stranama kako bi razjasnila otvorena pitanja vezana za sprovođenje sporazuma o mostu u Mitrovici. Obe strane su pristale da usklade nacrte projekata revitalizacije mosta i pešačke zone i da bude omogućena potpuna i nesmetana sloboda kretanja uz istovremeno rešavanje problema bezbednosti u saobraćaju. EU će održavati stalan kontakt sa obema strana kako bi osigurala sprovođenje sporazuma kako bi se ispunio rok za ponovno otvaranje mosta i pešačke zone do 20. januara, navodi se u saopštenju koje u celini možete pročitati ovde. U skladu sa dogovorima o telekomunikacijama, Akcionim planom te relevantnim zaključcima EU kao posrednika koji proističu iz tih dogovora, Međunarodna unija za telekomunikacije je Kosovu dodelila pozivni kod +383 o čemu možete čitati ovde.
 
Pravna i pravosudna reforma uz podršku EU
Šestogodišnji program Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) za pravosudne reforme u Srbiji ostvario je rezultate uprkos izazovima u toj oblasti sa kojima se Srbija i dalje suočava, ocenjeno je na zvaničnom zatvaranju programa „Pravna i pravosudna reforma”. Program pravosudnih reformi u Srbiji su finansirali Nemačka sa 5,3 miliona evra i EU sa 1,8 miliona evra. Nikolas Bizel iz Delegacije EU je ocenio da je efikasan rad pravosudnih organa ključan uslov za jačanje poverenja građana u pravosuđe i stvaranje stabilnog i predvidivog poslovnog ambijenta. On je između ostalog naveo da je ministarstvo pravde „zahvaljujući podršci obezbeđenoj u okviru ovog projekta izmenilo Zakon o izvršenju i obezbeđenju čime je preduzet još jedan korak u reformi zakonodavstva. Još uvek je rano govoriti o rezultatima ovog novog Zakona, ali inicijalne procene Vrhovnog kasacionog suda pokazuju da će broj zaostalih predmeta biti drastično smanjen do kraja ove godine čime će se smanjiti opterećenje na sistem sudova, ” rekao je Bizel. Više informacija možete čitati ovde.
 
Podrška EU inovativnim projektima nastalim povezivanjem nauke i privrede
Četrnaest inovativnih projekata u Srbiji dobilo je finansijsku podršku EU u okviru Programa saradnje nauke i privrede, koji sprovodi Fond zа inovаcionu delаtnost. Projekti, koje su u okviru javnog poziva podneli konzorcijumi sačinjenih od privatnih mikro, malih i srednjih preduzeća i javnih naučnoistraživačkih organizacija registrovanih u Srbiji, prošli su evaluaciju nezavisne međunarodne ekspertske komisije Fonda i dodeljeno im je finansiranje od ukupno 3 miliona evra. Zа finаnsirаnje su odabrani projekti koji imаju sposoban tim, inovativni potencijal i jаsne rаzvojne plаnove, kao i dovoljno kvaliteta dа se tаkmiče nа međunarodnom tržištu. „Veomа smo zаdovoljni kada novac evropskih poreskih obveznika možemo da uložimo u razvoj ovako kvalitetnih inovativnih projekata. U saradnji sa Vladom Republike Srbije i Fondom za inovacionu delatnost, ovim programom nastavljamo da doprinosimo izgradnji inovativnog preduzetništva u Srbiji”, poručio je Štefen Hudolin iz Delegаciji EU u Srbiji. Više informacija možete saznati ovde.
 
Mogerini poziva na hitnu zaštitu civila u Alepu
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozvala je na momentalnu zaštitu civila u Alepu. „Sirija je neprestano u našim mislima, naročito u ovom trenutku kada sa terena stižu zastrašujući izveštaji”, poručila je tokom obraćanja na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu. „Pridružujem se generalnom sekretaru UN koji je pre samo nekoliko sati istakao da je obaveza svih strana na terenu da zaštite civile i poštuju međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava. Ovo se naročito odnosi na sirijsku vladu i njene saveznike”, dodala je. „Počinioci ratnih zločina će biti pozvani na odgovornost. U ovom trenutku, prioritet je zaštita civila, odnosno obezbeđivanje njihovog sigurnog tranzita do bezbednih područja”, naglasila je visoka predstavnica čije obraćanje možete pročitati ovde.
 
Novo poglavlje u odnosima između Evropske unije i Kube
Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti Federika Mogerini, ministri spoljnih poslova zemalja EU i ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodriges Parilja su potpisali prvi sporazum između EU i Kube. Sporazum o političkom dijalogu i saradnji čini novi pravni okvir odnosa EU i Kube koji će omogućiti jačanje političkog dijaloga, bolje bilateralne odnose i razvoj zajedničkog delovanja u multilateralnim forumima. Cilj Sporazuma je da podrži tranzicioni proces kubanske privrede i društva. Njime se promoviše dijalog i saradnja radi podsticanja održivog razvoja, demokratije i ljudskih prava i pronalaženja zajedničkih rešenja za globalne izazove. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je tim povodom izjavila da je sporazum: „uistinu prekretnica u odnosima između EU i Kube. Zajedno se približavamo bližem i konstruktivnijem partnerstvu koje odražava snažne istorijske, privredne i kulturne veze između Evrope i Kube. EU je spremna da novim sporazumom podrži proces privredne i društvene modernizacije Kube, a ja sa za zadovoljstvom iščekujem dalji napredak u našim bilateralnim odnosima.” Više informacija i kratak video o odnosima EU i Kube možete videti ovde.
 
Galileo počinje sa radom
Usluge navigacionog sistema Galieo će biti dostupne građanima i organima javne vlasti od četvrtka 15. decembra. Galileo će pružati besplatne usluge za operacije potrage i spasavanja, precizniju navigaciju za pametne telefone i automobile koji podržavaju njegov sistem, bolju vremensku sinhronizaciju za ključne infrastrukture i potpuno šifrirane usluge za organe javne vlasti. Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije nadležan za energetsku uniju, izjavio je da je geolociranje okosnica trenutne digitalne revolucije koja donosi nove usluge, a sa njima i promene u svakodnevnom životu. “Galileo će povećati preciznost pri određivanju geolokacije za deset puta, čime će biti otvoren put sledećoj generaciji tehnologija zasnovanih na lokaciji: autonomnim automobilima, povezanim uređajima i pametnim gradskim uslugama. Evropskim preduzetnicima danas poručujem: zamislite šta sve možete da uradite sa Galileom – ne čekajte, uvodite inovacije!” Više informacija možete saznati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

19. decembar, Beograd, Impact Hub, 13.00, otvaranje izložbe povodom Međunarodnog dana migranata

20. decembar, Beograd, Ministarstvo prosvete, 11.00, promocija projekta - „Zajednički projekat za nastavu istorije: izvor kritičkog mišljenja i multiperspektivnosti“

20. decembar, Beograd, EU info centar, 16.00, panel diskusija „Trenutno i predstojeće predsedništvo EU - ishodi, izazovi i posledice za Srbiju“

21. decembar, Novi Pazar, 08.00, promocija „Kampanje za mlade“ Evropskog progresa

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

14-16. decembar, Novi Sad, Regionalna razvojna agencija Bačka, Bulevar Mihajla Pupina 20, od 10.00, "Razvoj preduzetničkih projekata - dostupnost EU fondova, priprema i pisanje predloga projekata"

15. decembar, Beograd, EU info centar,18.00, predavanje prof.dr Nenada Makuljevića „Evropski kontekst srpske umetnosti novog veka“

16. decembar, Niš, Ekonomski fakultet, 12.00, diskusija "Preduzetništvo - moj put"

16. decembar, Niš, EU info kutak, 19.00, Inicijativa mladih

17. decembar, Niš, EU info kutak, 13.00, Evropska škola debate

20. decembar, Novi Sad, EU info kutak, poseta učenika iz Zrenjanina, prezentacija Kutka i programa mobilnosti za mlade

21. decembar, Niš, EU info kutak, 13.00, Erasmus chat

21. decembar, Beograd, EU info centar, 16.00, predstavljanje „Rodne analize Srbije”


Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381.18.241561
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu