If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
16. jun 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Davenport: Srbija je uveliko na putu ka EU
“Srbija je sada uveliko na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i ima sposobnost da brzo napreduje u pregovaračkom procesu”, ocenio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i izrazio nadu da će uskoro biti otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima. Na konferenciji povodom završetka trogodišnjeg programa pomoći EU Srbiji u usklađivanju zakonodavstva “PLAC”, on je napomenuo da je ovim programom Srbiji pružena pomoć u 14 pregovaračkih poglavlja, najviše u poglavljima 27 o energiji i 3 o slobodnom pružanju usluga. Više informacijam možete pročitati ovde.
 
SAD i EU snažno podržavaju započete reforme u Srbiji
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot razgovarali su sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Diplomatski predstavnici dva najveća bilateralna donatora Srbije razgovarali su o svojoj posvećenosti realizaciji velikih programa saradnje, čiji su prioriteti usaglašeni sa Vladom Srbije. Ovi programi uključuju podršku u oblasti reformi javne uprave, pravosuđa, obrazovnog sistema, poljoprivrede, saobraćaja, energetike i zaštite životne sredine, kao i direktnu podršku ministarstvima, poput nedavne donacije vozila i opreme za MUP i Ministarstvo odbrane, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije nakon sastanka koje možete pročitati ovde.
 
Zvanična poseta EIB-a Srbiji: potpisan drugi kredit od 150 miliona evra za mala i srednja preduzeća i razvoj infrastrukture
Delegacija Evropske investicione banke na najvišem nivou, tokom boravka u Beogradu sastala se sa premijerom Aleksandrom Vučićem i drugim predstavnicima srpskih vlasti. Sa Ministarstvom finansija je potpisan zajam u vrednosti od 150 miliona evra za mala i srednja preduzeća i druge infrastrukturne projekte. Reč je o drugom delu kreditne linije ukupne vrednosti 500 miliona evra namenjene oporavku zemlje. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Prvi sertifikati za e-trgovinu u Srbiji
Prvih 35 sertifikata za visoke standarde u elektronskoj trgovini dodeljeno je malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u Srbiji u okviru projekta koji je finansirala EU. Cilj je da se podstakne trgovina preko interneta a time i razvoj privrede, ali i da se Srbija približi standardima EU. Zamenik Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je između ostalog da će nakon završetka projekta biti potrebno da se u Srbiji razvije sistem za trajno izdavanje sertifikata i izgradi jaka samoregulacija. Više informacija možete pročitati ovde.
 
“Otvorena vrata” ambasada zemalja EU za studente iz Srbije
Tokom Dana otvorenih vrata u Ambasadi Republike Češke ambasadorka Ivana Hlavsova uručila je stipendije za 11 studenata koji će nastaviti školovanje na državnim univerzitetima u Češkoj o čemu možete čitati ovde. Ambasada Republike Francuske je svoja vrata otvorila studentima arhitekture i istorije umetnosti koji su obišli dvorane i vrtove rezidencije, a tokom večeri i fanovima fudbala, u čast otvaranja Evropskog prvenstva u fudbalu o čemu možete čitati ovde.
 
EULEX Kosovo*: mandat produžen, budžet odobren
Evropski savet je 14. juna produžio mandat misije vladavine prava EU na Kosovu (EULEX) do 14. juna 2018. Na istoj sednici Saveta je odobren i kombinovani budžet misije u isnosu od 63,6 miliona evra za period od 15. juna 2016. do 14. decembra 2016. za operacije na Kosovu, odnosno do 14. juna 2017. za rad specijalnih komora i specijalnog tužioca. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Mogerini: Solidarnost sa narodom Amerike i LGBTI zajednicom
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednica Evropske Komisije Federika Mogerini je povodom napada u Orlandu navela da: “ovo nije tragedija samo američkog naroda već čitavog sveta kao i svaki masakr u kom se ljudima oduzima život zbog veroispovesti, seksualne orijentacije ili verovanja u bilo kojoj drugoj zemlji”. Saopštenje u celini možete pročitati ovde.
 
Snažniје dеlоvanjе ЕU na suzbiјanju radikalizaciје kојa vоdi ka tеrоrizmu
U оkviru sprоvоđеnja Еvrоpskоg prоgrama bеzbеdnоsti, Evropska kоmisiјa je prеdstavila daljе kоrakе za pоdršku državama članicama za sprеčavanjе i suzbiјanjе radikalizaciје kојa rеzultira tеrоizmоm. Izložеne su mеrе u nеkоlikо kоnkrеtnih оblasti u kојima ЕU mоžе dati dоdatnu pоdršku, оd prоmоciје inkluzivnоg оbrazоvanja i zaјеdničkih vrеdnоsti, dо uklanjanja еkstrеmističkе prоpagandе na intеrnеtu i suzbiјanja radikalizaciје u zatvоrima. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Osam novih naziva proizvoda zaštićeno oznakom geografskog porekla
Evropska komisija je odobrila registraciju osam novih naziva proizvoda iz Hrvatske, Francuske, Nemačke, Portugala i Španije sa zaštićenom oznakom geografskog porekla i zaštićenom oznakom porekla. Pored hrvatskog Zagorskog purana, ovu oznaku su dobile kokoši iz Frnacuske i Španije sirevi iz Nemačke i Francuske i pecivo iz Portugala. Više informacija možete saznati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

17. jun, Krupanj, selo Kostajnik, 11h, obeležavanje početka rekonstrukcije rudnika antimona Stolice

20.-23. jun, Prokuplje, Festival evropskog filma

21. jun, Beograd, Privredna komora Srbije, Resavska 13-15, od 11h, skup povodom početka operativnog rada Programa saradnje nauke i privrede

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

16. jun, Beograd, EU info centar, 18h, predavanje Dr Snežane Veljković „Hipokrat u Velikom ratu: savezničke medicinske misije u Srbiji 1914-1918. godine“ u okviru ciklusa akademskih predavanja „Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja“

19. jun, Beograd, kapetan Mišinog Zdanje, od 21h, koncert bendova Zemlja Gruva i španski Los Mambo Jambo kojim se otvara festival BELEF

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu