If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
17. novembar 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Davenport: Imamo samo jedan mandat – da pomognemo i podržavamo napore Srbije za pristupanje EU
Gostujući na RTV Vojvodine šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Majkl Davenport izjavio je da se nada da će do kraja godine doći do otvaranja novih poglavlja i preneo da izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2016. godinu govori o trajnom napretku Srbije u evrointegracijama. Ambasador je kao pozitivni pomak ocenio dogovor o telekomunikacijama u okviru Briselskog dijaloga. „Želimo da to bude podsticaj za napredak i u drugim aspektima implementacije Briselskog sporazuma, naročito za formiranje zajednice srpskih opština i energetike i da dođe do suštinskog napretka u normalizaciji odnosa“, rekao je Davenport i naveo da treba da se implementira svaki element Briselskog sporazuma. On je preneo ocene iz izveštaja Evropske komisije da su ekonomske reforme dale konkretne rezultate „u smislu privrednog rasta smanjenja budžetskog deficita, pobiljšanja poslovne klime. Došlo je do smanjenja nezaposlenosti, iako je još uvek visoka, naročito među mladim ljudima“ naveo je Davenport. Govoreći o preporukama iz Izveštaja ukazao je na potrebu za nezavisnom sudstvom i posebno na način imenovanja sudija i tužioca. Ambasador je negirao optužbe nekih srpskih tabloida da EU finansira pokrete i grupe koje doprinose destabilizaciji ili kritikuju Vladu i rekao da najveći deo evropskih fondova koristi Vlada Srbije. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU: sprovođenje Sporazuma o telekomunikacijama
Predstavnici obe strane su 13. novembra u okviru dijaloga uz posredovanje EU postigli dogovor o daljem sprovođenju Sporazuma o telekomunikacijama postignutog 2013. i Akcionog plana iz 2015. godine koji proizlazi iz pomenutog sporazuma. Prema dogovoru, Kosovu će biti dodeljen trocifreni pozivni broj od strane Međunarodne unije za telekomunikacije. Predviđeno je da novoformirana ćerka kompanija MTS d.o.o ima punu licenciranu operativnost u okviru fiksne telefonije, kao i privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju. Međunarodna unija za telekomunikacije će Kosovu dodeliti trocifreni pozivni broj istovremeno sa početkom rada nove kompanije. Dve strane su se složile o prelaznom periodu od dve godine tokom kog će u upotrebi biti dva pozivna broja kako bi se korisnicima nove kompanije omogućilo da nastave sa korišćenjem svojih aktuelnih brojeva. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Prvi put bez predstavljanja godišnjeg izveštaja u parlamentu
Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji izrazila je žaljenje što nisu bili ispunjeni uslovi za predstavljanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2016. godinu članovima Odbora za evropske integracije Narodne Skupštine, na koje je ambasadora Majkla Davenporta pozvala predsednica Odbora. U saopštenju Delegacija podseća da Odbor duže od jedne decenije ima praksu da pozove Delegaciju EU da razmatra izveštaj Komisije sa poslanicima. Ambasador je spreman da se vrati u Narodnu skupštinu na poziv predsednice Skupštine i predsednice Odbora kada se steknu uslovi za takvu diskusiju, navodi se između ostalog u saopštenju Delegacije EU u Srbiji koje možete pročitati ovde. Nezvaničan prevod izveštaja Evropske komisije možete pročitati ovde.
 
Davenport uručio akademska izdanja o EU Univerzitetskoj biblioteci
Set od 50 akademskih izdanja o javnim politikama EU, čiji su izdavači prestižni evropski univerziteti i ugledni izdavači, uručen je Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ kao donacija Delegacije EU u Srbiji. Isti set knjiga biće, narednih nedelja, uručen i biblioteci Fakulteta političkih nauka u Beogradu, biblitoteci Matice Srpske u Novom Sadu kao i univerzitetskim bibliotekama u Nišu i u Kragujevcu. „Želimo da naučnicima i studentima Srbije obezbedimo najnoviju naučnu literaturu iz domena prava, ekonomije i političkih nauka renomiranih evropskih autora i izdavača, koja će im pomoći u radu i izučavanju tema koje su u vezi sa Evropskom unijom“, rekao je šef Delegacije EU ambasador Majkl Davenport, prilikom uručenja donacije u Univerzitetskoj biblioteci. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Uz podršku EU unapređeno elektronsko poslovanje u Srbiji
Trideset malih i srednjih preduzeća i preduzetnika dobilo je oznaku poverenja u elektronskoj trgovini (E-Trustmark) na konferenciji “Razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji – dostignuća i izazovi”.Zahvaljujući podršci EU kroz projekat Razvoj elektronskog poslovanja, u protekle dve godine, ukupno 66 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika dobilo je oznaku poverenja koja predstavlja inicijativu za uvođenje E-Trustmark principa i praksi u poslovnu zajednicu Srbije. Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU je izjavio da je uvođenje ove oznake jedan od najvažnijh rezultata projekta Pazvoj elektronskog poslovanja koji je EU finansirala sa 2,5 miliona evra. „Ovo nije kraj, već početak procesa koji uvodi promene u elektronsko poslovanje Srbije, jer je ono neizbežno za dalji privredni rast, ostvarenje profita i nova radna mesta“, rekao je Benedikt i najavio da će EU nastaviti da podržava razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Podrška EU ugroženim porodicama
Na otvaranju konferencije „Prekinuti krug isključenosti: jačanje porodica koje žive u višestrukoj deprivaciji“ na kojoj se razgovaralo o prioritetima u unapređenju rada u sistemu socijalne zaštite u pružanju podrške najugroženijoj deci i porodicama u krizi šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Majkl Davenport je izjavio da je EU u proteklih deset godina za zaštitu dece u Srbiji izdvojila devet miliona evra. On je napomenuo da je u dugogodišnjem procesu EU pomogla izgradnju dnevnih boravaka za decu širom Srbije. “Neophodno je taj proces dovesti do kraja, jer želimo da pomognemo Srbiji da bude primer dobre prakse u uslugama kojima se štite prava deteta”, rekako je Davenport. Više informacija možete saznati ovde.
 
Komisija predlaže Evropski sistem za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju
Evropska komisija je predložila uspostavljanje Evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS) radi jačanja bezbednosnih kontrola putnika koji su izuzeti iz viznog režima a koji će biti uveden 2020. godine. Predvidjeni troškovi registracije, koja će važiti pet godina, iznose pet evra. Ovakvo rešenje ne znači uvođenje viza već predlog za registraciju pri ulasku u prostor Šengena. To će doprineti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama EU i poboljšati unutrašnju bezbednost te istovremeno omogućiti legalna putovanja preko šengenskih granica. Više informacija možete pročitati ovde. Pitanja i odgovore o funkcionisanju ETIASA možete saznati ovde.
 
Mogerini predstavila plan implementacije za bezbednost i odbranu
Visoka predstavnica Federika Mogerini predstavila je ministrima spoljnih poslova i odbrane plan implementacije koji će viziju Strategije EU za bezbednost i odbranu pretvoriti u delo. Visoka predstavnica je istakla da je ovaj plan ugledao svetlost dana tačno godinu dana nakon što su napadi u Parizu probudili evropsku solidarnost i manje od četiri meseca nakon predstavljanja Strategije. U planu implementacije je predstavljen nivo ambicije za evropsku bezbednost i odbranu sa fokusom na tri prioriteta: da Evropskoj uniji omogući pružanje sveobuhvatnijeg, bržeg i odlučnijeg odgovora na krize, da dodatno unapredi bezbednosne i odbrambene kapacitete naših partnera, i da osnaži kapacitet Evropske unija da zaštiti svoje građane tako što će na koherentan i integrisan način koordinisati našu spoljnu i unutrašnju bezbednost. Više informacija možete pročitati ovde.
 
EU uvodi privremene anti-damping dažbine na kineske proizvode od čelika i gvožđa
EU je donela odluku da uvede privremene anti-damping carinske dažbine na gvozdene i čelične bešavne cevi iz Kine koje se uglavnom koriste u termoelektranama, građevinarstvu kao i naftnoj i industriji gasa. Istraga Evropske komisije je potvrdila su kineski proizvodi u Evropi bili prodavani po izuzetno niskim cenama. Broj mera trgovinske zaštite usmeren na borbu protiv nepoštenog izvoza čeličnih proizvoda iz trećih zemalja nikada nije bio veći: ukupan broj anti-damping i antisubvencijskih mera je 40, od čega je 18 usmereno na kineske proizvode. U toku je još 14 istraga vezanih za proizvode od čelika, uključujući i tri slučaja koji su predmet privremenih carinskih dažbina. Više informacija možete pročitati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

22. novembar, Novi Sad, 13.00, Drugi Regionalni forum mladih lidera regiona

22. novembar, Beograd, Klub poslanika, 10.00, Regionalni stambeni projekat – ceremonija dodela ugovora lokalnim samoupravama koji ce sprovoditi projekat stambenog zbrinjavanja izbeglih lica

24. novembar, Beograd, Sava centar, 10.00, Generalna skupstina Stalna konferencija gradova i opština, "Program ekonomskih reformi u Srbiji 2017-2019"

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

18. novembar, Beograd, EU info centar, 09.30, okrugli sto: "Važnost promocije globalnog obrazovanja među mladima"

18. novembar, Niš EU info kutak, 19.00, grupna poseta Mladih ambasadora

19. novembar, Niš, EU info kutak, 10.30, Međunarodni dan deteta, lutkarska predstava "Put oko sveta"

19. novembar, Niš, EU info kutak, 13.00, Evropska škola debate

21. novembar, Novi Sad, Kulturni centar, 09.00 do 17.00, seminar za srednjoškolce/ke i nastavnike/ce srednjih škola o mogućnostima razmene, volontiranja, obrazovanja i sticanja radne prakse u EU

22. novembar, Novi Sad, Multimedijalna sala Rektorata, Univerzitet u Novom Sadu, 10.00, javna debata “Pariski sporazum i poglavlje 27 - šta nas očekuje?“

22. novembar, Niš, hol Gradske kuće, 11.00, predstavljanje godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2016.

23. novembar, Novi Sad, EU info kutak, 11.00, predstavljanje Evropskog dnevnika

23. novembar, Niš, EU info kutak, 12.00, predstavljanje vodiča o unutrašnjim poslovima

23. novembar, Niš, EU info kutak, 17.00, Erasmus chat

23. novembar, Beograd, EU info centar, 11.00, “Kakav je odgovor na nasilje” – obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

24. novembar, Novi Sad, Poslovni inkubator, 11.00, predstavljanje godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2016.

24. novembar, Niš, EU info kutak, 11.00, predstavljanje "Evropskog dnevnika"

24. novembar, Beograd, EU info centar, 18.00, u okviru ciklusa akademskih predavanja “Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja”, prof. dr Mileta Prodanović će održati predavanje “Identitet složenih državnih zajednica i njegova ekspozicija na novcu – slučaj Jugoslavije i Evropske unije”


Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381.18.241561
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu