If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
19. maj 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

15 godina partnerstva EU i Srbije u slikama
U okviru obeležavanja 15. godišnjice razvojne pomoći EU Srbiji, Delegacija EU u Srbiji i EU info centar, u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije, otvorili su na Savskom šetalištu na Kalemegdanu izložbu fotografija “EU i Srbija: 15 godina partnerstva”. Tom prilikom ambasador EU Majkl Davenport je istakao da je EU dala Srbiji oko tri milijarde evra nepovratnih sredstava i da je“jedini mandat Delegacije EU je da podržava napore Srbije u procesu pristupanja“. Više informacija možete pročitati ovde.
EU i njene insitucije ujednjene u borbi protiv terorizma – poruka je posle napada u Briselu
 
Prolećna setva uspešno privedena kraju uz pomoć EU i FAO
U optimalnom roku za prolećnu setvu tokom marta i aprila, Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) isporučila je preko 67 tona semena kukuruza, lucerke i crvene deteline za preko 4.500 poljoprivrednika u 17 opština u istočnoj, centralnoj i zapadnoj Srbiji. Nabavku semena je finansirala EU iz fondova namenjenih za pomoć opštinama koje su pretrpele štetu od poplava 2014. Više informacija možete saznati ovde.
Podrška i solidarnost EU sa Turskom
 
Davenport: EU do sada uložila 75 miliona evra za obrazovanje u Srbiji
Stručnjaci treba da daju odgovor na pitanje u kom pravcu treba da se menja obrazovni sistem u Srbiji, a EU je tu da pomogne svetima i svojim fondovima, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport na otvaranju konferencije “Obrazovanje po meri privrede – dualno obrazovanje”. Više informacija možete pročitati ovde.
Davenport: očuvanje mira ključni motiv za evropske integracije
 
Nagrada EU za istraživačko novinarstvo Aleksandru Đorđeviću za priču o kopu Tamnava
Nagrada EU za istraživačko novinarstvo uručena je Aleksandru Djordjeviću za priču “Iskopavanje kopa i budžeta”, koja je objavljena na sajtu BIRN-a. Druga i treća nagrada dodeljene su Darku Šperu za seriju priča o sudjenju organizaciji Nacionalni stroj, koju je objavio Vojvodjanski istraživački-analitički centar (VOICE) i grupi novinara BIRN-a za tekst “Veselinoviću i partnerima milioni bez tendera”. Više informacija možete saznati ovde.
Benedikt: Potrebna je bolja veza između obrazovanja i zapošljavanja
 
Visok stepen predrasuda i loša praksa tužilaštva diskriminišu LGBT građane
Loša praksa tužilaštva, nedostatak kulture ljudskih prava, stereotipi koje prenose mediji i predrasude u društvu ukazuju da u Srbiji postoji diskriminacija LGBT građana i pored toga što su poslednje dve Parade ponosa protekle bez incidenata, zaključeno je tokom diskusije koja je povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije održana u EU info centru o čemu možete čitati ovde. EU info kutak u Nišu je ovaj dan obeležio akcijom na centralnom gradskom trgu o čemu možete čitati ovde.
Izbeglice tinejdžeri su budući „radnici i geniji“ Evrope
 
Festival evropskog filma u osam gradova Srbije
Peti po redu Festival evropskog filma, u organizaciji Delegacije EU u Srbiji, EU Info centra i osam lokalnih gradova- partnera počeo je 2. maja u Kulturnom centru u Novom Sadu projekcijom filma Smrdljiva bajka. Ove godine Festival čini 18 filmova najnovije evropske produkcije, baš kao i svake godine sve projekcije su besplatne. Po prvi put ove godine Festival dobija potpuno novi karakter te umesto u Beogradu, biće prikazan u osam gradova Srbije o čemu možete čitati ovde. Program festivala možete preuzeti ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Johanes Han u Prištini i Beogradu
Komesar EU Johanes Han je tokom boravka u Prištini odžao govor na konferenciji “SSP kao pokretač ekonomskog rasta i zapošljavanja” koji je dostupan ovde. U Beogradu je imao susret sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega je na svom tviter nalogu preneo poruku srpskog premijera „Sa evropskim komesarom Hanom o nastavku teškog i odgovornog rada na ubrzanju EU puta Srbije i regionalnoj saradnji“ koji možete videti ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Poruke Mogerini i Hana za rešavanje političke krize u BJRM
U zajedničkom saopštenju visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar EU Johanes Han povodom najnovijih događaja u BJRM izmežu ostalog navode da su „odlukom Ustavnog suda uklonjene prepreke za sazivanje sednice Parlamenta i otkazivanje izbora zakazanih za 5. jun za koje nije ni bilo uslova. Ovo je nova prilika za zemlju da reši niz ozbiljnih pitanja koja su u samom središtu dugotrajne političke krize“. Celo saopštenje možete pročitati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Treći izveštaj o premeštanju i preseljenju: članice EU treba da ulože veće napore kako bi održale nivo migracijskih tokova
Evropska komisija je usvojila najnoviji izveštaj o napretku u realizaciji programa za premeštaj i preseljenje sa procenom mera preduzetih do 13. maja. Uprkos intenzivnijim pripremama za dalje sprovođenje programa, opšti napredak ostvaren od objavljivanja drugog izveštaja je nezadovoljavajući: od sredine aprila je realizovano malo premeštanja, iako su uslovi za to poboljšani. Više informacija možete saznati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Konkurs za učenike – Približi Evropu vršnjacima i osvoji nagradno putovanje!
EU Info centar poziva učenike da se do 10. juna prijave na konkurs za kreativne i inovativne radove koji se sprovodi u okviru projekta „Evropski dnevnik“. Teme konkursa i detaljne informacija možete saznati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

23. maj, Niš, Kupina Cinema, 19.00, otvaranje Evropskog filmskog festivala u Nišu

23. maj, Beograd, hotel Hyatt, 10.00, konferencija „Vladavina prava i izvršenje potraživanja“

26. maj, Beograd, 11.00, završna konferencija EBRD projekta „Podrška malim i srednjim preduzećima“

27. maj, Smederevo, dodela diplomka medijatorima za zdravstvo u okviru projekta „Ovde smo zajedno“ – tehnička podrška inkluziji Roma

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

19. maj, Beograd, EU info centar, 18.00, predavanje dr Stanka Crnobrnje “Ljuljaj me nežno - Prva srpska Zlatna ruža Montrea“ u okviru ciklusa akademskih predavanja „Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja“

20. maj, Beograd, Narodna skupština Republike Srbije 12:00, finalna debata Evropske škole debate

21. maj, 2016, Beograd, EU info centar, 17:00 – 01:00, izložba Evropski vremeplov u Noći muzeja

21. i 22. maj, Novi Sad, Petrovaradinska tvrđava, 16.00-19.00, Baby Exit - Festival optimizma

21. maj, Niš, Velika sala Oficirskog doma, izložba “EU i Srbija: 15 godina partnerstva” u okviru Noći muzeja

23.-30. maj, Niš, Kulturni centrar, Evropski filmski festival

24. maj, Novi Sad, EU info kutak, 11.00 Info sesija za nagradni konkurs za pisanje eseja na temu: "Uloga mladih u sprovođenju obaveza iz ljudske dimenzije OEBS-a"

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Obrenovićeva bb,
TPC Kalča BI-42
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu