If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
24. mart 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar Beograd. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

EU i njene insitucije ujednjene u borbi protiv terorizma – poruka je posle napada u Briselu
EU žali za žrtvama terorističkih napada u Briselu i poručuje da „najnoviji napad samo jača našu rešenost da odbranimo evropske vrednosti“, saopštili su lideri zemalja članica i institucija EU o čemu možete čitati ovde. Poruku predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera možete pročitati ovde, a izjavu visoke predstavnice/potpredsednice Evropske Komisije Federike Mogerini ovde.
EU i njene insitucije ujednjene u borbi protiv terorizma – poruka je posle napada u Briselu
 
Podrška i solidarnost EU sa Turskom
EU je izrazila iskreno saučešće porodicama i prijateljima poginulih u bombaškom napadu u Istanbulu i potvrdila solidarnost i podršku Turskoj koja je kao i čitava međunarodna zajednica suočena sa pretnjom terorizma. Saopštenje Evropske službe za spoljne poslove možete pročitati ovde.
Podrška i solidarnost EU sa Turskom
 
Davenport: Očuvanje mira ključni motiv za evropske integracije
Na medjunarodnom skupu “Srbija i evropska integracija Zapadnog Balkana – Razmena mišljenja pred Parisku konferenciju o Zapadnom Balkanu”, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je rekao da EU sebi ne sme da priušti da uzme zdravo za gotovo dostignuća u očuvanju mira koja su dovela do toga da je rat medju zemljama nezamisliv, a to posebno treba imati na umu kada se govori o Zapadnom Balkanu. Više informacija možete pročitati ovde.
Davenport: očuvanje mira ključni motiv za evropske integracije
 
Benedikt: Potrebna je bolja veza između obrazovanja i zapošljavanja
Na otvaranju konferencije “Razvoj, inovacije i ulaganja u kvalifikacije – put do kvalitetnog ljudskog kapitala” zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je da su obrazovanje i inovacije blisko povezani i ključni za ekonomski rast, zbog čega je strateški pristup EU ekonomija zasnovana na znanju. Više informacija možete saznati ovde.
Benedikt: Potrebna je bolja veza između obrazovanja i zapošljavanja
 
Izbeglice tinejdžeri su budući „radnici i geniji“ Evrope
Na manifestaciji „Tvoja Evropa, tvoj glas!” održanoj u Briselu mladi ljudi iz 28 zemalja EU i zemalja kandidata, a među njima i učenici iz Srbije, izneli su sveže ideje o integraciji migranata u evropska društva, o čemu možete čitati ovde.
Izbeglice tinejdžeri su budući „radnici i geniji“ Evrope
 
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
Lideri EU i Turske su se na sastanku 18. marta dogovorili da svi migranti koji nezakonito dolaze na grčka ostrva budu vraćeni u Tursku počev od 20. marta. Operacije vraćanja će biti sprovedene uz puno poštovanje međunarodnog i prava EU. Za svakog Sirijca koji bude vraćen u Tursku, dogovoreno je da jedan Sirijac iz Turske bude naseljen u EU. Zajedničko saopštenje EU I Turske nakon sastnka možete pročitati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Odmah i bezuslovno osloboditi Nađu Savčenko
Povodom presude ukrajinskoj pilotkinji Nađi Savčenko, visoka potpredsedica Evropske komisije Federika Mogerini apelovala je na ruske vlasti da nju kao i druge državljane Ukrajine koji su nezakonito pritvoreni, odmah i bezuslovno oslobode, o čemu možete čitati ovde.
Odmah i bezuslovno osloboditi Nađu Savčenko
 


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

29. mart, Kragujevac, okrugli sto “Podrška zajednicama povratnika – postignuti rezultati i dalja podrška” , projekat podrške održivom povratku i reintegraciji interno raseljenih lica na Kosovu*

30. mart, Beograd, EU info centar, Kralja Milana 7, 15.00, skup EU pojmovnik „Ekonomski kriterijumi za članstvo“

30. mart, Beograd, Privredna komora, 11.00, Operativno pokretanje Instrumenta za transfer tehnologija

Događaji u narednih sedam dana u EU info centru u Beogradu i EU info kutcima u Novom Sadu i Nišu:

26. i 27. mart, Niš, gimnazije „Stevan Sremac/Bora Stanković“ (prvi dan) i Skupština grada Niša (drugi dan), konferencija “Preko i izvan granica – poštovanje različitosti”

26. mart, Novi Sad, EU Info Point, Bulevar Mihajla Pupina 17, 11.00, Info čajanka “Od ideje do Evrope - iskusi pa nauči druge preduzetništvu”, konkurs za podršku preduzetničkim idejama nastavnika, učitelja i omladinskih radnika

28. mart, Novi Sad, EU Info Point, Bulevar Mihajla Pupina 17, 10.00, EU bajakaonica za predškolce - čitanje bajki iz zemalja EU uz lutkarsku animaciju

29. mart, Beograd, EU info centar, Kralja Milana 7, 16:00, predstavljanje novog broja časopisa za promociju nauke Elementi

30. mart, Beograd, EU info centar, Kralja Milana 7, 14.00, skup „Ekonomski kriterijumi za članstvo“

31. mart, Klein House Galerija Subotica, ESN Studentska konferencija "Zlatni zid - Otvorene granice EU"

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Obrenovićeva bb,
TPC Kalča BI-42
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu