If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
20. oktobar 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Izveštaj o Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici – prioriteti u 2016
U Izveštaju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici zemalja EU koji je objavljen u ponedeljak, u delu koji se odnosi na Zapadni Balkan navodi se da je pažnja EU u 2016. usmerena na: nastavak olakšavanja normalizacije odnosa između Kosova* i Srbije, ublažavanje rizika za stabilnost koji je uzrokovan političkom polarizacijom na Kosovu i u BJRM, unapređenje funkcionalne državnosti i socijalno-ekonomskog razvoja BiH, jačanje usmerenosti Srbije ka EU i dalje jačanje reformi i vladavine prava u Albaniji i Crnoj Gori. Navodi se da je EU i dalje posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. EU će kroz dijalog sa relevantnim zemljama Zapadnog Balkana nastaviti da ističe svoja očekivanja prema daljem produbljivanju saradnje u vezi sa pitanjima spoljne politike i postupnim usklađivanjem sa stavovima EU u oblasti spoljne politike, naročito u pogledu pitanja u kojima su ugroženi važni zajednički interesi, kao što su restriktivne mere. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Davenport: Godišnji izveštaj Evropske komisije za zemlje u procesu proširenja EU očekuje se sredinom novembra
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da se očekuje da Evropska komisija predstavi godišnji izveštaj za Srbiju i druge zemlje u procesu proširenja sredinom novembra. “Evropska komisija mora da pripremi godišnji izveštaj, ne samo za Srbiju, već za sve zemlje u procesu”, ukazao je Davenport. On je podsetio da je visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini predstavila izveštaj o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU zemljama članicama, koje su ga prihvatile. “Kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana, pre svega, istaknuta je podrška naporima svih zemalja regiona da idu putem članstva u EU i sve zemlje članice su time još jednom izrazile podršku”, napomenuo je Davenport. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Davenport: EU prepoznaje ulogu koju Srbija ima u regionu
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport zajedno sa ambasadorima i predstavnicima zemalja članica EU, sastao se sa premijerom Aleksandom Vučićem i ministrima Vlade Srbije tokom njihovog boravka u Nišu. Nakon razgovora sa premijerom Vučićem on je istakao: „Svi smo prepoznali izuzetnu ulogu koju Srbija igra u ovom regionu. Veoma smo svesni sastanaka koji su se odigrali u Beogradu i Nišu tokom proteklih 48 sati između vlade Srbije i Albanije, posebno srpsko-albanski biznis forum“, rekao je Davenport i ukazao da “to šalje snažan signal za širu saradnju u regionu i ona je upravo nešto čega je EU deo... Srbija će ići napred kada je reč o pristupanju EU, EU je deo vašeg rasta, prosperiteta”. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Evrointegracije pokreću reforme
Proces evropskih integracija je pokretač internih reformi u Srbiji i regionu i EU bi građanima trebalo da objasni da im taj proces donosi dobrobit, ocenili su učesnici panela, pred početak Ekonomskog samita Srbije. Evropske integracije znače za građane bolju i stabilniju budućnost, a naš nacionalni interes je da imamo stabilno okruženje u kome ćemo da razvijamo ekonomiju, izjavila je ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović. Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je podsetio da je svih 28 članica Unije u potpunosti opredeljeno za proširenje upkos izazovima sa kojima se EU suočava, dodajući da je Srbija pozvana da finalizuje izradu pozicija za još 15 poglavlja. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Uz pomoć EU u Bujanovcu otvoren privremeni prihvatni centar za migrante
U Bujanovcu je otvoren Privremeni prihvatni centar za migrante čiji je kapacitet 250 osoba. Sredstva za rekonstrukciju i opremanje objekta u ukupnom iznosu od 340.000 evra obezbedila je Delegacija EU u Republici Srbiji iz predpristupnih fondova – 290.000 evra iznosi vrednost radova i 50.000 evra vrednost isporučene opreme. Privremeni prihvatni centar za migrante je smešten u objektu nekadašnje fabrike akumulatora površine 2.000 m2 i nalazi se neposredno uz autoput Skopje-Beograd, na glavnoj trasi kretanja migranata kroz Srbiju. Šef sektora Delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel je naveo da je rekonstrukcija ovog objekta deo podrške koji EU pruža Srbiji od početka migrantske krize, od kada je, kako je rekao, Srbiji pomogla sa 40 miliona evra. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Petoro mladih državnih službenika iz Srbije odabrano za EU program usavršavanja i razmene
Petoro kvalifikovanih i vrlo motivisanih državnih službenika iz Srbije je odabrano za poseban program usavršavanja i razmene “EU program za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu” koji finansira EU. Ovaj program nastao je nakon što je na Samitu o Balkanu 2016. u Parizu potvrđena evropska perspektiva svih zapadnobalkanskih zemalja. Reformi javne uprave i dobroj upravi je još jednom data velika važnost u agendi pristupanja Uniji kao jednog od ključnih prioriteta. Oni će iduće nedelje će otputovati u Pariz na intenzivnu tronedeljnu obuku koju nudi Škola za javne politike prestižnog univerziteta za političke nauke SciencesPro, posle koje će steći diplomu za menadžment i javne politike. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Traženje posla uz podršku EU
Već devet godina jedna od aktivnih mera zapošljavanja koju sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje su klubovi za traženje posla. Do početka 2016. godine u Srbiji je postojalo 25 takvih klubova, a sada je, uz pomoć projekta “EU pomoć teže zapošljivim grupama” otvoreno još 60. Samo u 2015. godini obuke u klubovima pohađalo je 3810 nezaposlenih. Od osnivanja prvog kluba za traženje posla u Beogradu od 2200 nezaposlenih koji su stekli različita znanja i veštine, njih 22,6 odsto je po završenoj obuci pronašlo posao. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Budite spremni za klimatske promene – EU i FAO obuke za poljoprivrednike
U tri opštine istočne Srbije: Kladovu, Majdanpeku i Negotinu, ove nedelje su održane prve obuke za poljoprivrednike na temu klimatskih promena i praktične adaptacije na novonastale uslove. Ukupno 42 seminara koji će se održavati u sedam opština istočne Srbije će, osim poljoprivrednika, okupiti i poljoprivredne stručne službe i predstavnike lokalnih samouprava. Seminare organizuje i sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO), uz podršku EU i Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine. Cilj je da se u budućnosti poveća otpornost malih poljoprivrednih domaćinstava uz istovremeno smanjenje rizika od prirodnih nepogoda poput suše, poplava, najezde štetočina. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Realizacija Instrumenta za izbeglice u Turskoj se približava optimalnoj brzini
Uoči Evropskog saveta 20. i 21. oktobra, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je obavestio šefove država ili vlada EU da je Instrument za izbeglice u Turskoj u prvih šest meseci dao rezultate i pomogao da se izbeglicama u toj zemlji obezbede sredstva za život i otvore nove prilike. U pismu koje je poslao liderima, predsednik Junker je istakao i da je Ukupna suma sredstava izdvojenih u okviru Instrumenta sada iznosi preko 2,2 milijarde evra, od čega je 1,2 milijarde evra već ugovoreno kroz konkretne projekte. Ono što je ključno jeste da sredstva u okviru Instrumenta unose realne, konkretne promene u životima preko tri miliona izbeglica u Turskoj.“ Više informacija možete pročitati ovde.
 
Globalna operacija Ciconia Alba zadala težak udarac organizovanom kriminalu
U sedmodnevnoj međunarodnoj operaciji zaplenjeno je 2,38 tona kokaina, oslobođeno 529 žrtava trgovine ljudima i uhapšeno 314 osoba. Pedeset dve zemlje i četiri međunarodne organizacije su se udružile sa Europolom kako bi međunarodnim kriminalnim grupama širom EU i izvan nje zadale težak udarac. Kako bi razbili najopasnije kriminalne mreže, istražitelji su poseban akcenat stavili na razotkrivanje slučajeva vezanih za olakšavanje nezakonitih migracija, trgovinu ljudima, trgovinu drogom i sajber kriminal. Više informacija možete saznati ovde.
 
Evropska unija na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu
Dunav u knjigama - pravo evropsko putovanje slogan je pod kojim Delegacije EU u Srbiji i EU info centar učestvuju na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu koji počinje u nedelju 23. oktobra. Centralna tema događaja koji će biti održavani na štandu EU u Hali 4 je - Dunav: reka koja povezuje 14 evropskih zemalja i nudi putovanje kroz evropsku kulturu i istoriju. Međunarodni sajam knjiga će biti prilika da predstavimo podršku EU socio-ekonomskom razvoju regiona duž reke u Srbiji kao i autore iz različitih zemalja dunavske regije koji pišu o - Dunavu. Svakoga dana održavaće se predstavljanje knjiga i publikacija, debate, izložbe i promocije uspešnih projekata EU u Srbiji. Više informacija i detaljni program događaja na štandu EU možete videti ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

21. oktobar, Beograd, Sava centar, 10.30, Peta nacionalna konferencija o prekograničnoj saradnji

24. oktobar, Beograd, Beogradski sajam knjiga, 13.00 otvaranje štanda EU na Međunardonom sajmu knjiga

25. oktobar, Beograd, ambasada Republike Slovačke, 09.30, konferencija „Istraživanje i inovacije u procesu pristupanja Srbije EU i u praktičnoj realizaciji“

25. oktobar, Beograd, 11.30, Republički zavod za statistiku, poseta predstavnika Delegacije EU povodom predstavljanja obnove i modernizacije IT opreme

26. oktobar, Smederevo, 11.00, konferencija „Inkuzija Roma - izazovi i mogućnosti na lokalnom nivou“

26-27. oktobar, Beograd, hotel Zira, konferencija „Platforma za zaposljavanje i socijalna pitanja - sastanak nacionalnih sluzbi za zaposljavanje“

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

20. oktobar, Niš, EU info kutak, 17.00, Erasmus+ chat

23-30. oktobar, Beograd, Beogradski sajam, hala 4, na štandu EU održavaće se niz promocija i aktivnosti pod sloganom Dunav u knjigama - pravo evropsko putovanje

24. oktobar, Novi Sad, RU info kutak, 17.00, radionica za učenike osnovne škole "Žarko Zrenjanin" o Erasmus programu i volontiranju U EU

25. oktobar, Varvarin, skupština opštine Varvarin,12.00, javna debata "Evropske priče", Skupština opštine Varvarin

25. oktobar, Niš, Pravni fakultet, 15.00, tribina "Značaj pregovračkog poglavlja 23 za Srbiju"

26. oktobar, Niš, EU info kutak, 18.00, radionica "Budi mladi debater"

28. oktobar, Novi Sad, EU info kutak, 17.30, Erasmus + chat


Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381.18.241561
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu