If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
21. jul 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Mogerini i Vučić: značajan napredak Srbije na putu ka EU
Nakon međuvladine konferencije na kojoj je Srbija otvorila otvorila poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost i mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić pozdravili su ovaj značajan napredak Srbije. Oni su se složili su da je sporazume postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine neophodno sprovesti što pre. Više informacija možete saznati ovde. Izveštaj iz Brisela o otvaranju poglavlja i izjave evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, mandatara Vučića i ministra inostranih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka možete pročitati ovde.
 
Davenport: Posle otvaranja poglavlja sledi detaljan monitoring primene akcionih planova
Proširenje ostaje među prioritetima EU, izjavio je u intervjuu za nedeljnik NIN šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport. On je naveo da posle otvaranja poglavlja sledi primena akcionih planova i da će sve zemlje članice i Evropska komisija „obavljati monitoring te primene i to vrlo detaljno. Taj proces će, u vezi sa ovim poglavljima, trajati do samog kraja pregovora o pristupanju”. EU se jasno zalaže za uspostavljanje pune slobode izražavanja u svim zemljama kandidatima, odgovorio je Davenport na pitanje o medijima a govoreći o odnosu Srbije i Rusije ukazao je da EU očekuje da svaka zemlja kandidat, do trenutka pristupanja Uniji, potpuno uskladi svoju spoljnu politiku sa EU. On je objasnio i da istraga Evropske komisije o tržištu čelika nije usmerena protiv Srbije, da obuhvata i Ukrajinu, Brazil, Rusiju i Iran a vođena je i u zemljama članicama, Španiji i Belgiji. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Mekalister: Srbija mora da usklađuje spoljnu politiku sa EU
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU mora da uskladjuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU. On je podsetio na rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj je Srbija pozvana da progresivno uskladi svoju politiku s politikom EU, uključujući odnos prema Rusiji. Govoreći na konferenciji “Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i Zapadni Balkan” u Beogradu, Mekalister je rekao i da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu u EU i da je otvaranje poglavlja 23 i 24 sledeće sedmice “odavno zasluženo”. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Repčekova: Zatvorena poglavlja mnogo bitnija od otvorenih
Prezentacija ,,Slovačka u Nišu’’ održana je u EU info kutku u Nišu predstavila je planove ove zemlje koja je 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom EU. Govoreći o putu Srbije ka EU, ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova kaže da ,,treba pomoći Srbiji da efikasnije koristi EU fondove’’ i podsetila da Srbija dobija 20 miliona evra kroz IPA fondove. Ona je između ostalog istakla da nije bitno koliko će se poglavlja otvoriti već je mnogo bitnije koliko će njih biti zatvoreno. Više informacija možete pročitati ovde.
 
EU i Srbija na delu: 15 godina partnerstva
Srbija i Evropska unija obeležavaju 15 godina razvojne pomoći EU u korist građana Srbije: od 2001. godine, Srbija je dobila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU. Finansijska pomoć je utrošena za programe i projekte u Srbiji koji su podstakli razvoj i konkretne reforme ali i doneli korist građanima u velikom broju oblasti – od zdravstva i obnove infrastrukture do zaštite životne sredine i obrazovanja. Detaljne podatke o pomoći možete saznati ovde.
 
Aktuelna podrška EU Srbiji u rešavanju migracionih tokova
Pored direktne pomoći aktuelnoj izbegličkoj i migrantskoj situaciji, EU je od 2001. glavni partner i donator Srbije kada je reč o upravljanju migracijama i do sada je iz pretpristupnih fondova obezbedila 80 miliona evra. Pojedinačne zemlje članice EU su takođe pružile značajnu bilateralnu podršku. Trenutna podrška EU se uglavnom finansira kroz Specijalne mere vredne 7 miliona evra koju je Evropska komisija usvojila 7. oktobra 2015. Dodatna humanitarna podrška EU dolazi i iz Odeljenja Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO). Detaljne informacije možete saznati ovde.
 
EU je najveći donator lokalnih samouprava u Srbiji
“Lokalna samouprava u Srbiji i Evropska unija“ je bila tema skupa održanog u Novom Pazaru u okviru projekta „EUTEKA – Evropska unija u vašoj biblioteci“ kojim se bibliotekama širom Srbije pruža podrška kako bi one u svojim sredinama postale mesta za informisanje građana o temama koje su u vezi sa EU. Govoreći o dosadašnjoj podršci EU lokalnim samoupravama u Srbiji Aleksandra Vukmirović, članica Tima Evropa Srbija i stručnjak za pitanja lokalne samouprave i EU je istakla da je vrednost te pomoći od 2001. do 2014. godine bila nešto više od 400 miliona evra. Više informacija možete saznati ovde.
 
Najvažniji rezultati sastanka Saveta za spoljne poslove EU
Ministri zemalja članica EU su na sastanku Saveta spoljnih poslova povodom napada u Nici raspravljali o borbi protiv terorizma, osudili pokušaj dravnog udara u Turskoj i ponovili da u potpunosti podržavaju njene legitimne institucije. Samo nekoliko dana nakon 18. samita između EU i Kine u Pekingu, Savet je usvojio strategiju EU za Kinu za naredne godine. Pre sastanka Saveta, ministri spoljnih poslova EU su razgovarali sa državnim sekretarom SAD-a Džonom Kerijem. Tom prilikom su istakli snagu transatlantskog partnerstva i njegov značaj u rešavanju spoljnih i globalnih izazova. Više informacija možete pročitati ovde. Saopštenja i izjave zvaničnika EU povodom napada u Nici i pokušaja državnog udara u Turskoj možete čitati na sajtu www.europa.rs.
 
Europol: U 2015. izvršeno 211 terorističkih napada u EU
U 2015. je u EU u terorističkim napadima poginula 151 osoba dok je 360 povređeno navedeno je u izveštaju Europola. U šest država članica EU je u prethodnoj godini zabeleženo 211 planiranih, sprečenih i izvršenih terorističkih napada. Po optužbama za krivična dela terorizma je uhapšeno 1.077 pojedinaca, od čega samo u Francuskoj 424. 94 odsto osumnjičenih kojima je suđeno za terorizam je proglašeno krivima i krivično su gonjen. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Strast za modom u modernoj Srbiji
U okviru ciklusa akademskih predavanja „Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja“, istoričarka umetnosti umetnosti i viši kustos u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu Draginja Maskareli održala je u EU info centru predavanje „Passion for fashion – odevanje u modernoj Srbiji“. Maskareli je istraživala i analizirala proces transformacije od tradicionalne orijentalne nošnje ka potpunom preuzimanju evropskih modnih obrazaca, kroz koji tokom XIX veka prolazi odevanje srpske građanske klase. Više informacija možete pročitati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

25. jul, Kruševac, donacija opreme za individualne sakupljače sekundarnih sirovina u okviru projekta: “Оsnažiti! Društvеnо-еkоnоmska inkluziјa Rоma i naјsirоmašniјеg sеоskоg stanоvništva krоz prоcеs rеciklažе“

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

21. jul, Beograd, EU info centar, predavanje „Evropske integracije i ulaganje u kulturu“ Klaske Vos, eksperta za evropsku kulturnu politiku i kulturno nasleđe

21. jul, Niš, EU info kutak, 18h, ,,Kafa sa pariskog Samita'' razgovor sa Nikolom Božanovićem, učesnikom konferencije „Povezivanje mladih“ održane tokom Samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu


Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu