If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
22. septembar 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Saradnja Srbije i EU: Zajedničko upravljanje migracijama
Delegacija EU i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) potpisale su ugovor vredan milion evra za obezbeđivanje specijalizovane opreme u vrednosti od oko 350.000 EUR i obuke za nadležne organe u Srbiji. Nabavka uključuje fiksni termovizijski sistem, ručne termovizijske kamere, opremu za pregledanje dokumenata i komunikacionu opremu. Iz ugovora će se finansirati i postavljanje do 50 gostujućih službenika iz zemalja članica EU u Srbiju i razmeštanje službenika nacionalne granične policije. Šef Delegacije EU, ambasador Majkl Davenport je između ostalog izjavio: “EU je stala uz Srbiju i obezbedila najveći deo finansijskih sredstava neophodnih za pokrivanje potreba migranata koji prolaze kroz zemlju“. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Davenport: Srbija najveći primalac fondova EU na Balkanu
Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da je Srbija najveći primalac fondova EU na Balkanu, možda i u svetu, i da Delegacija u bliskoj saradnji sa vlastima Srbije realizuje oko 600 projekata. On je u Skupštini Srbije, na skupu “Nadzor nad IPA fondovima: uspesi i izazovi,”nabrojao neke od projekata u kojima je Srbija koristila IPA fondove – izgradnja objekata za migrante i integrno raseljena lica, uspostavljanje vizne liberalizacije, obrazovanje. “Podržali smo proces pristupanja, izgradnju institucinalnih kapaciteta, uložili u reformu državne uprave, izgradnju novih institucija, kao što su nezavisna regulatorna tela. Napredak je ostvaren u oblasti životne sredine, dosta smo uložili u Termoelektranu “Nikola Tesla”, naveo je između ostalog Davenport. On je izjavio da se sa Vladom Srbije radi na programiranju IPA 2 ciklusa za period od 2014. do 2020. godine, a posebna pažnja biće usmerena na energetiku, životnu sredinu, reforme u oblasti vladavine prava. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Benedikt: Srbija je postavila temelje budućeg članstva u EU
Na konferenciji “Izazovi pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji” zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt ocenio je da je Srbija u protekle dve do tri godine postavila temelje budućeg članstva i za to vreme su otvorena četiri važna pregovaračka poglavlja. “Imamo temelje ali ono čime ćemo se baviti u naredne tri li četiri godine pristupanja je ispostavljanje rezultata, odnosno primena. Možete usvojiti najbolji zakon, ali ako se on ne primenjuje, sve je uzalud”, ocenio je Benedikt i naveo primere poglavlja 23 i 24, koja su otvorena zahvaljujući dobrim akcionim planovima kojima je precizirano šta, kako, kada i sa kojim novcem treba da se uradi. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Davenport: Održavanje Parade ponosa je pozitivna poruka iz Srbije
Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da je održavanje Parade ponosa u Beogradu pozitivna poruka koja se šalje iz Srbije o poštovanju ljudskih prava. “Jasno je da organizatori Parade efikasno sarađuju sa policijom i sa nadležnim organima koji očito podržavaju Paradu, i to je takođe pozitivna poruka svima o poštovanjuljudskih prava svih građana Srbije”, rekao je Davnport novinarima na tokom šetnje na Paradi ponosa. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Evropski parlamentarci u Srbiji
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da je Srbija jasno na putu članstva u EU ali da bez doprinosa parlamenta taj izazov neće moći da savlada. On je na promociji publikacije “Evropski parlament i Srbija” rekao da će Brisel pratiti pomno, kritički ali fer napredak Srbije na evropskom putu i poručio da politika proširenja EU ostaje na snazi uprkos izazovima koje nosi odluka Velike Britanije da napusti EU. Više informacija možete pročitati ovde. U Beogradu boravi delegacija Evropskog parlamenta koju predvodi Eduard Kukan koja se sa parlamentarcima iz Srbije sastaje na Petom sastanaku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Srbija. Vesti pratite na našem sajtu www.europa.rs.
 
Vozi manje, pešači više! Čuvaj životnu sredinu!
Delegacija EU u Srbiji, EU Info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu organizovali su ulične akcije ZELENI PEŠAČKI PRELAZI sa ciljem da se vozači animiraju da voze manje, a više da šetaju ili da koriste alternativna sredstva prevoza. U sva tri grada na određenim lokacijama na ulici postavljeno je platno sa nacrtanim drvetom. Pešaci su svojim koracima, zelenom bojom, pravili krošnju drveta. Ovaj događaj deo je obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti i kampanje Evropa za zelenu Srbiju o čemu više možete pročitati ovde.
 
Dvanaest ugroženih izbegličkih porodica u novim stanovima u Ubu zahvaljujući pomoći EU
Deset porodica iz kolektivnog centra TE-TO Kolubara i dve socijalno ugrožene lokalne porodice, dobile su novi dom u okviru projekta EU „Za bolji život“ – “Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranje kolektivnih centara”. Osam stanova u zgradi za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i četiri montažne kuće, sa osnovnim nameštajem i uređajima, izgrađeni su na lokaciji koju je obezbedila Opština Ub. Ključeve su im uručili predstavnica Delegacije EU u Srbiji Brigit Kuhar, predsednik Opštine Ub Darko Glišić i predstavnici Komesarijata za izbeglice Republike Srbije i organizacije HELP. U okviru projekta EU podrške poboljšanju uslova života prisilnih migranata u Ubu će biti uručeno 31 stambeno rešenje ukupne vrednosti oko 500.000 evra. Više informacija možete saznati ovde.
 
EU na Generalnoj skupštini UN
Na ministarskoj nedelji Generalne skupštine UN, Evropska Unija učestvuje na visokom nivou. Na samitu UN posvećenom velikim kretanjima izbeglica i migranata u Njujorku, EU je istakla snažnu posvećenost rešavanju izazova globalnih migracija. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je podvukla nužnost saradnje prilikom istraživanja novih mogućnosti koje mobilnost ljudi može da ponudi i traženja rešenja koja se mogu postići samo u saradnji sa trećim zemljama, a koja će biti uzajamno korisna. Njen govor možete pročitati ovde. Informacije o aktivnostima i izjave zvaničnika EU tokom Generalne skupštine UN možete pratiti na našem sajtu www.europa.rs.
 
Deklaracija i Plan iz Bratislave
Na neformalnom sastanku 27 šefova država ili vlada EU usvojeni su Deklaracija i Plan u kojima su izloženi jasni prioriteti delovanja za narednih 12 meseci. U svom obraćanju nakon sastanka, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je pozdravio snažnu podršku koju su lideri EU dali novim incijativama koje je najavio u svom govoru o stanju u Uniji. On je istakao jednoglasnu podršku novom paketu mera za unapređenje jedinstvenog digitalnog tržišta EU. Lideri EU su takođe podržali Komisijin predlog za proširenje Investicionog plana za Evropu u okviru kog je tokom prve godine mobilisano 116 milijardi evra novih investicija. Više informacija možete saznati ovde.
 
Evropska komisija daje 108 miliona evra da bi podržala upravljanje granicama i migracijama u Bugarskoj
Nakon najave predsednika Junkera na konferenciji za štampu održanoj posle neformalnog sastanka 27 šefova država ili vlada u Bratislavi 16. septembra i stalnih kontakata sa vlastima Bugarske u proteklim mesecima, Evropska komisija je ubrzanim postupkom odlučila da Bugarskoj dodeli sredstva u iznosu od 108 miliona evra. Sredstva će biti iskorišćena za jačanje upravljanja migracijskim tokovima i jačanje nadzora nad granicama i drugih aktivnosti kontrole granica. Više informacijam možete pročitati ovde.
 
Sećanje na “Veliku nagradu” Beograda
Predavanjem Bratislava Petkovića “Velika nagrada Beograda 3.9.1939.” otpočeo je jesenji ciklus akademskih predavanja ”Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja” u beogradskom EU info centru. Predavanje je predstavilo poslednju trku zlatne ere automobilizma s početka XX veka, koja je održana u Beogradu, kao i poslednju pobedu tada najvećeg evropskog majstora automobilizma Tacija Nuvolarija. Prikazan je i dokumentarni film „Memorijal – Velika nagrada Beograda 1939“, rimejk ostvarenja Veliku nagradu Beograda- prvog filma na kojem je Beograd zabeležen u koloru a koji je snimljen upravo tokom trke. Više informacija možete pročitati ovde. Kalendar jesenjeg ciklusa predavanja se nalazi ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

23. septembar, Beograd, Jugoslovenska kinoteka, 09.30, Međunarodna konferencija evropskih kreativnih habova - How Work Works

24. septembar, Beograd, Tašmajdanski park, 12.00, dodela nagrada povodom Evropske nedelje mobilnosti

26. septembar, Beograd, Studentski trg, 14.30, obeležavanje Evropskog dana jezika

28. septembar, Beograd, Filološki fakultet, 12.00, dodela priznanja nastavnicima romskog jezika u okviru projekta Evropska podrška Romima

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

22. septembar, Niš, Dan bez automobila, štand na Trgu kralja Milana od 9.30 do 12h

22. septembar, Niš, TC Kalča, 12.15, obilazak postavljenog platna oslikanog drveta tokom akcije "Zeleni pešački prelaz'

26. septembar, Beograd, EU info centar, 12.00, Savremena evropska književnost u prevodu

26. septembar, Novi Sad, kampus Univerziteta u Novom Sadu, ulica Dr Zorana Đinđića 10. do 15h, obeležavanje Evropskog dana jezika manifestacijom "Ulica evropskih jezika"

26. septembar, Niš, gimnazija “Svetozar Marković”, 13.15, obeležavanje Evropskog dana jezika

27. septembar, Beograd, EU info centar, 18.30, otvaranje Festivala slovačkog filma i projekcija filma “Kako se kuvala istorija”, kao deo obeležavanja predsedavanja Slovačke Savetom EU

27. septembar, Niš, EU info kutak, konferencija za novinara povodom Noći istraživača u Nišu

28. septembar, Niš, EU info kutak, 18.00, “Kafa i kroasan sa Henri Lendru”

29. septembar, Beograd, EU info centar, 15.00, razgovori o EU: „Ruku pod ruku: razvoj, sloboda, jednakost i solidarnost”

29. septembar, Beograd, EU info centar, 18.00 predavanje Zorana Simjanovića: “Zoran Simjanović i Evropa” u okviru ciklusa akademskih predavanja “Evropa i Srbija kroz vekove prožimanja”


Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381.18.241561
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu