If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
23. jun 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Svetski dan izbeglica – podrška EU izbeglicama u Srbiji
Od 2000. godine do danas EU je najveći donator pomoći izbeglicama i raseljenim licima u Srbiji. Kroz brojne projekte Unija je donirala 90 miliona evra za različite načine zbrinjavanja izbeglih i raseljenih. Više informacija možete saznati ovde. Infografiku sa detaljnim podacima o pomoći možete pročitati i preuzeti ovde. Iz budžeta EU za 2015. i 2016. je izdvojeno preko 10 milijardi evra za rešavanje izbegličke krize u EU i trećim zemljama o čemu možete čitati ovde.
 
Davenport: Srbija efikasno koristi pomoć EU
Gostujući na RTS-u u emisiji posvećenoj 15 godina razvojne pomoći Evropske unije Srbiji, šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Davenport je naveo da konkretni razultati pokazuju kako je Srbija iskoristila bespovratna sredstva od 3 milijarde evra koliko joj je bilo omogućeno u ovom periodu. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Počela sanacija jalovišta rudnika „Stolice“
Počela je sanacija jalovišta rudnika antimona „Stolice“ u Krupnju. Investiciona vrednost hitnih radova iznosi dva miliona evra, a sredstva će biti obezbeđena iz Fonda solidarnosti EU. „Do sada smo sa 9,6 miliona evra pomogli sanaciju posledica poplava u Krupnju koja uključuje izgradnju i obnovu kuća, pomoć poljoprivrednicima i obnovu puteva“, rekao je zamenik šefa elegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Nastavak podrške EU saradnji nauke i privrede u Srbiji
Novi program donacija za podršku inovativnim naučnoistraživačkim projektima u Srbiji predstavljen je javnosti u Privrednoj komori Srbije. Program saradnje nauke i privrede sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju ga EU u iznosu od 2,4 miliona evra i Republika Srbija, u iznosu od 1 milion evra. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Mogerini i Tači o razvoju odnosa EU i Kosova*
Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednica Evropske komisije, i predsednik Kosova, Hašim Tači su se tokom susreta složili da je brza i temeljna primena SSP-a, od presudne važnosti za poboljšanje socio-ekonomske situacije na Kosovu. Povodom liberalizacije viznog režima za građane Kosova je zaključeno da je EU spremna da nastavi nastavi ovaj proces ukoliko Kosovo nastavi sa ispunjavanjem svojih obaveza. Više informacija možete saznati ovde.
 
Godišnji izveštaj o ljudskim pravima i demokratiji u svetu za 2015
Evropski savet je usvojio Godišnji izveštaj o ljudskim pravima i demokratiji za 2015. godinu. U izveštaju se ističe da je 2015. bila godina izazova za EU i čitavu međunarodnu zajednicu i opisuje pristup EU sukobima i krizama u kontekstu ljudskih prava i načine na koje se EU suočava sa najvećim pretnjama po ljudska prava i demokratiju širom sveta. Više informacija i ceo izveštaj možete pročitati ovde.
 
Usvojena nova strategija o odnosima između EU i Kine
Visoka predstavnica Unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti i Evropska komisija usvojili su zajedničko saopštenje u kom je izložen detaljni plan razvoja odnosa između EU i Kine u narednih pet godina. U saopštenju se ističe zalaganje za veće otvaranje kineskog tržišta za evropska preduzeća, kao i mogućnosti prisnije saradnje i partnerstva između EU i Kine u oblasti spoljne i bezbednosne politike. Više informaciija možete pročitati ovde.
 
Nezakonito pripajanje Krima i Sevastopolja: sankcije EU produžene za još godinu dana
Kao odgovor na nezakonito pripajanje Krima i Sevastopolja, Evropski savet je 17. juna produžio restriktivne mere Rusiji do 23. juna 2017. Mere se odnose na građane EU i kompanije sa sedištem u Uniji i primenjive su isključivo na teritoriji Krima i Sevastopolja. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Veliki rat iz ugla medicinskih misija
Istorija iz ugla medicinskih radnika, tako bi se moglo opisati predavanje Dr Snežane Veljković, profesorke Medicinskog fakulteta u Beogradu “Hipokrat u Velikom ratu: savezničke medicinske misije u Srbiji 1914-1918.” koje je održano u EU info centru u Beogradu. Profesorka Veljković je govorila o pomoći koje su pružile savezničke medicinske misije srpskom narodu u Velikom ratu o čemu više možete čitati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

27. jun, Beograd, Skupština grada Beograda, potpisivanje ugovora o donacijama za kupovinu seoskih kuća sa 68 korisnika

27. jun, Negotin, otvaranje Evropskog filmskog festivala

27. jun, Novi Sad, Limanski park, 18.30 otvaranje izložbe fotografija "EU i Srbija: 15 godina partnerstva"

27. jun, Veliko Gradište, završna svečanost projekta „Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“ i obeležavanje Dana Dunava pod nazivom “SEDDSR putovanje”.

30. jun, Beograd, EU info centar, svečani akt simboličnog preuzimanja predsedavanja Savetom EU

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

27. jun, Niš, EU info kutak, 13.00, tribina "Sve dugine boje" povodom Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba

27. jun, Beograd, EU info centar 16.00, javna debata „Život nakon referenduma u Velikoj Britaniji“

27. jun, Novi Sad, Pres centar Cinema City - Internacionalnog Film Festivala, Kineska četvrt/Limanski park, 19:15, panel diskusija: “Evropa za kreativnu Srbiju”

28. jun, Niš, EU info kutak, 11.00, panel diskusija „Evropa je prepoznala Gostušu, koliko sami prepoznajemo svoje kulturno nasleđe”

30. jun, Beograd, EU info centar, 18.00, akademsko predavanje Dr Davor Džalto „Drugi i drugost u tradiciji Zapada i Istoka“

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu