If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
25. avgust 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Počeli radovi na zaštiti od poplava na Pustoj reci
Prvi radovi na projektu zaštite od erozije sliva Puste reke, koji EU i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES finansiraju sa 200.000 evra, počeli su izgradnjom pregrade na slivu ove reke u opštini Bojnik, sa ciljem da se lokalno stanovništvo i njihova imovina zaštiti od mogućih poplava. Projekat obuhvata izgradnju šest pregrada na kritičnim tačkama u opšini Bojnik, pet na teritoriji opštine Prokuplje, dok će pregrade biti izgrađene i na dve lokacije u opštini Lebane. Više informacija možete pročitati ovde.
 
EU i Srbija na delu: 86 miliona evra pomoći EU za obrazovanje
Srbija i Evropska unija obeležavaju 15 godina razvojne pomoći EU u korist građana Srbije: od 2001. godine, Srbija je dobila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU. Samo za reformu sistema obrazovanja na svim nivoima EU je donirala 86 miliona evra. Detaljne informacije o pomoći možete videti u infografici ovde.
 
Opremi, zaposli, pokreni – Evropska podrška privrednicima na jugoistoku i jugozapadu Srbije
Sedamnaest preduzetnika i preduzetnica, kao i mikro i malih preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije unaprediće svoju proizvodnju i otvoriti nova radna mesta uz podršku EU i Vlada Švajcarske koje su preko Evropskog PROGRESA opredelile 253.880 evra, za ovu aktivnost. Tokom trajanja javnog poziva organizovano je 20 info sesija koje su okupile skoro 300 učesnika i učesnica, a organizovani su i treninzi za izradu biznis planova. Više informacija možete saznati ovde.
 
Nakon godina lutanja i izbeglištva – trajni smeštaj uz pomoć EU
Posle decenija izbeglištva, mnoštva promenjenih gradova i adresa, od kolektivnih centara do privatnog smeštaja, 35 porodica izbeglica i raseljenih lica dobila su trajni smeštaj u zgradama za socijalno stanovanje koje su izgrađene u pančevačkom naselju Strelište. Time je završen projekat socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima „Podrška Evropske unije migrantima i zatvaranje kolektivnih centara u Republici Srbiji”, koji je započeo 1. januara 2014. a sproveo Danski savet za izbeglice u Srbiji. Više informacija možete saznati ovde.
 
Evropska unija pomaže srpsko-albansku đačku zadrugu u Bujanovcu
“Zapitajte se šta bi srednjoškolci mogli da urade da se poboljšaju odnosi srpske i albanske omladine. Vi ste ti koji mogu zaista nešto da promene u ovim krajevima”, odgvorio je, prilikom nedavne posete Bujanovcu, šef delagacije EU u Srbiji Majkl Davenport učenicima srednjih škola „Sveti Sava“ i „Sezai Suroi“. Intervju s ambasadorim objavljen je u četvrtom broju zajedničkog đačkog srpsko-albanskog časopisa Youth Union koji izlazi u okviru projekta „ Đačka zadruga kao sredstvo prevazilaženja interetničke distance između mladih Srba i Albanaca u Bujanovcu“. Više o ovom projektu možete saznati ovde.
 
EU solidarna sa narodom Italije
Povodom tragičnih posledica razornog zemljotresa u centralnoj Italiji, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti Federika Mogerini je u razgovoru sa predsednikom Italije Serđom Matarelom prenela žaljenje i solidarnost svojih evropskih kolega. Ona je poručila da je Evropska komisija već odgovorila na prve zahteve za pomoć i da je spremna da mobiliše sve resurse i instrumente predviđene za ovakve situacije o čemu možete čitati ovde. Saopštenje komesara za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristosa Stilijanidesa možete pročitati ovde.
 
EU osuđuje eskalaciju nasilja u Alepu
U Deklaraciji visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini ističe se da “EU oštro osuđuje eskalaciju nasilja u Alepu, kontinuirano bombardovanje i opsade koje dodatno ugrožavaju živote stotina hiljada Sirijaca i opstruišu napore međunarodne zajednice da isporuči humanitarnu pomoć i podrži pronalaženje političkog rešenja sukoba. Podsećajući na primarnu odgovornost sirijskih vlasti da zaštiti svoj narod, EU oštro osuđuje sve napade na civile i civilnu infrastrukturu, kao i nesrazmerne napade sirijskog režima”. Više informacija možete saznati ovde.
 
EU svetski lider u humanitarnoj pomoći
Na Svetski dan humanitarnih radnika, 19. avgusta, obeležena je godišnjica bombardovanja sedišta UN u Bagdadu 2003, kada su 22 humanitarnih radnika izgubila život. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar Hristos Stilijanides su ovim povodom izdali saopštenje u kojem između ostalog navode da: “tragične slike dece iz Alepa u Siriji jasno ilustruju stradanje miliona ljudi širom sveta” i ukazuju da je EU svetski lider u humanitarnoj pomoći tako što je u 2015. pružila pomoć za preko 134 miliona žrtava prirodnih i katastrofa uzrokovanih ljudskim delovanjem u preko 80 zemalja.” Pročitajte integralno saopštenje, informator o humanitarnoj pomoći EU i pogledajte video poruku komesara Stilijanidesa.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

26. avgust, Beograd, Narodna skupština Republike Srbije, 12.00, ispraćaj paraolimpijaca u Rio de Žaneiro

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

25. avgust, Niš, EUIP, 16.00, "Kafa sa Milošem Timotijevićem"

26. avgust, Niš, EUIP, 10.00, prezentacija konkursa za novu generacija Mladih ambasadora i Sajam kulture


Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu