If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
26. maj 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Janmat: I dalje vidljiv uticaj države na ekonomiju Srbiji
Povodom sastanka Ministarskog saveta za ekonomiju i finansije EU i usvajanja ekonomskih preporuke za Srbiju, šef sektora za evropske integracije pri Delegaciji EU u Srbiji Frejk Janmat je ukazao na napredak srpske ekonomije, koji je vidljiv posle pokrenutih strukturnih reformi Vlade. Janmat je naveo da je u Srbiji i dalje vidljiv visok uticaj države na ekonomiju a nezaposenost visoka. Više informacija možete saznati ovde, a zaključke o programima ekonomskih reformi i preporuke možete pročitati ovde.
EU i njene insitucije ujednjene u borbi protiv terorizma – poruka je posle napada u Briselu
 
Delegacija Evropske unije i Misija OEBS-a prate situaciju u javnim medijskim servisima
Delegacija EU i Misija OEBS-a u Srbiji, sa pažnjom prate veliki broj personalnih promena u Radio televiziji Vojvodine (RTV-u) koje je sproveo novoimenovani Upravni odbor. Koristimo ovu priliku da podsetimo na veliku odgovornosti koju RTV, kao javni servis, ima u obezbeđivanju najviših standarda u očuvanju javnog interesa, navodi se u saopštenju koje u celini možete pročitati ovde.
Podrška i solidarnost EU sa Turskom
 
Davenport: Potrebni su nam odgovorni mladi novinari
Učenici Pravno-poslovne škole Beograd predstavili su, na svečanosti održanoj u okviru proslave Dana škole, kojoj je prisustvovao šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport svoj novi časopis i veb sajt. Napravili su ga članovi novinarske sekcije nakon studijskog putovanja po zemljama Evropske unije u okviru kampanje promocije medijske pismenosti „Ako imaš šta da kažeš reci“, koju su podržali Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo kulture i informisanja. Više informacija možete pročitati ovde.
Davenport: očuvanje mira ključni motiv za evropske integracije
 
Evropska nagrada za nasleđe 2016: Grand Prix za studiju konzervacije sela Gostuša iz Srbije
Među projektima nagrađenim prestižnom nagradom Evropske Unije i Evropa Nostre za nasleđe za 2016. godinu, najprestižnijom evropskom nagradom u domenu nasleđa, u kategoriji “Istraživanje” nagradu je dobila studija konzervacije sela Gostuša kod Pirota. Više informacija možete saznati ovde.
Benedikt: Potrebna je bolja veza između obrazovanja i zapošljavanja
 
„Otvoreni dani“ počeli u ambasadi Republike Hrvatske
Manifestacija „Otvoreni dani“ koje svake godine organizuju ambasade zemalja članica EU uz podršku Delegacije EU u Srbiji i EU info centra otpočela je u ambasadi Republike Hrvatske. Ambasador Gordan Markotić razgovarao je sa 26 polaznika Foruma za međunarodnu politiku i diplomatiju Pravnog fakulteta u Beogradu među kojima su i studenti i diplomci FPN-a, Ekonomskog fakulteta, Filološkog i Fakulteta za bezbednost. „Otvoreni dani“ će trajati do sredine jula a više informacija o o razgoovru u ambasadi u Republici Hrvatskoj možete pročitati ovde.
Izbeglice tinejdžeri su budući „radnici i geniji“ Evrope
 
Finale Evropske škole debate u Skupštini Srbije
Delegacija EU u Srbiji, EU info centar i Otvorena Komunikacija organizovali su u Narodnoj skupštini Republike Srbije debatu sa temom «Ovaj dom smatra da EU treba da proširi slobodu kretanja radne snage na države Zapadnog Balkana» To je bio završni događaj Evropske škole debate koja je trajala od novembra 2015. do maja 2016. Pre finalne, beogradske, debate su održane u Novom Sadu, Nišu, Bečeju i Paraćinu. Više informacija možete saznati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Mere Evropske komisije u pogledu elektronske trgovine, pravila o medijima i internet platformama
Evropska komisija je načinila važan korak ka jedinstvenom digitalnom tržištu. Komisija je iznela plan za poboljšanje elektronske trgovine koji obuhvata tri aspekta: rešavanje problema geo-blokiranja, jeftiniju i efikasniju prekograničnu dostavu pošiljki i podsticanje poverenja potrošača kroz bolju zaštitu i primenu pravila. Više informacija možete saznati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
25 miliona evra za razvoj kapaciteta Kancelarije za podršku azilu u Grčkoj
Evropska komisija je dodelila 25 miliona evra sredstava za krizne situacije za razvoj kapaciteta Evropske kancelarije za podršku azilu u Grčkoj. Dodatna sredstva će biti iskorišćena za sprovođenje Sporazuma između EU i Turske kao i programa EU za hitno premeštanje. Više informacija možete saznati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Poruke sa samita G7 u Japanu
Na marginama samita koji se trenutno održava u Ise Šimi u Japanu, predsednici Junker i Tusk su u ime Evropske unije, izdali saopštenje u kom pozivaju na intenziviranje pregovora o sklapanju sporazuma o ekonomskom partnerstvu odnosno sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Japana. Više informacija možete saznati ovde. Govor predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska uoči samita grupe G7 možete pročitati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
“Labudova pesma” za SFRJ
Brojna publika okupila se u EU info centru na predavanju profesora Fakulteta za medije i komunikaciju univerziteta dr Stanka Crnobrnje, “Ljuljaj me nežno”. Prva srpska Zlatna ruža Montrea. Poznati autor dobitnik je prve nagrade za režiju na evropskom festivalu “Zlatna ruža Montrea” 1981.godine. Prenoseći iskustvo iz tog vremena Crnobrnja je naveo da je “u bivšoj Jugoslaviji početkom osamdesetih stasala generacija stvaralaca koji su umeli da cene slobodu koju su stvarali, pojedinačno i kolektivno, i to je bila ‘labudova pesma’ bivše zajedničke države”. Više informacija možete pročitati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

27. maj, Smederevo, dodela diploma medijatorima za zdravstvo u okviru projekta „Ovde smo zajedno“ – tehnička podrška inkluziji Roma

30. maj, Šabac, Kulturni centar, 19.00, otvaranje Festivala evropskog filma

30. maj, Beograd, DIF, 19.00, okrugli sto: „Uloga i važnost EU za mlade u Srbiji“, svečana akademoja „Spirit of Youth – Nastavi Tradiciju“

31. maj, Beograd, Mixer house, 12.00 konferencija o zapošljavanju Roma – najbolja praksa TARI projekta

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

27. maj, Niš, EU info Kutak, Vožda Karađorđa 5, “IPA kratak kurs za bolje rezumevanje i izveštavanje o instrumentu za pretpristupnu pomoć”

31. maj, Beograd, EU info centar, 17.00 Erasmus+ chat

31. maj, Beograd, Dan otvorenih vrata u ambasadi Grčke, dolazak učenika uškola opštine Zrenjanin organizuje EU info kutak Novi Sad

2. jun, Beograd, EU info centar, 18.00 predavanje Bojana Bursać Džalto, istoričarka umetnosti “Izazovi brendiranja evropskih gradova”

3. jun, Beograd, Dan otvorenih vrata u ambasadi Finske

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu