If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
27. oktobar 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Dunav kao simbol saradnje EU i Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu
Već peti put za redom a ove godine pod sloganom “Dunav u knjigama – pravo evropsko putovanje” Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU info centar učestvuju na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu izborom knjiga i publikacija o Evropskoj uniji i odnosima Srbije i Unije. Otvarajući štand EU u Hali 4 Beogradskog sajma zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt je podsetio da je ove godine obeležena i peta godišnjica Strategije Evropske unije za Dunav sa ciljem da „bolje poveže regiju, zaštiti životnu sredinu, i uspostavi mir i prosperitet“. Više informacija možete pročitati ovde. Program aktivnosti na štandu EU na Sajmu knjiga koji traje do 30. oktobra možete saznati ovde. Vesti i izveštaje sa panela pratite na našim stranicama www.europa.rs i www.euinfo.rs.
 
Prekogranična saradnja država regiona uz podršku EU
Otvarajući Petu nacionalnu konferenciju o prekograničnoj saradnji, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović je navela da Srbija sprovodi osam programa prekogranične saradnje sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, dok je šef delegacije EU Majkl Davenport istakao da je od 2004. godine 500 subjekata dobilo grantove EU u vrednosti od 90 miliona za 800 projekata prekogranične saradnje. Rezultati su, kako je rekao ambasador Davenport “nemerljivi: od obnavljanja škola, ustanova kulture, sportskih igrališta, preko podrške mladim preduzetnicima, otvaranja biznis inkubatora i promocije turizma, do pomoći za prevenciju od poplava“. Više informacija možete saznati ovde.
 
Unapređen statistički sistem Srbije uz pomoć EU
Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt posetio je Republički zavod za statistiku (RZS) povodom predstavljanja donacije IT opreme za ovu ustanovu. EU je donacijom vrednosti 600 hiljada evra, obezbedila mrežnu infrastrukturu, servere, računare i ostalu perifernu opremu, što je značajno doprinelo unapređenju poslovanja RSZ. Pored donacije opreme, koji je deo projekta „Jačanje statističkog sistema Srbije poboljšanjem metodologija i standarda kroz primenu dobre prakse“, EU je izdvojila dodatnih 3,4 miliona evra za dalji razvoj informaciono-komunikacionog sistema RZS-a. Ovaj projekat takođe doprinosi ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog poglavlja 18 za članstvo u EU koji predstavlja oblast statistike, a pored ovog poglavlja zvanična statistika treba da obezbedi podatke i za 16 drugih pregovaračkih poglavlja, posebno u oblastima ekonomije, finansija, poljoprivrede i regionalne politike. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Za organizacije civilnog društva u Srbiji EU izdvojila oko 30 miliona evra
EU je u protekloj deceniji podržala 250 projekata različitih organzacija civilnog društva, istaknuto je na panel diskusiji ,,Za jači glas građana: Podrška EU civilnom društvu Srbije”, održanoj na štandu EU na Međunardonom sajmu knjuga u Beogradu. "U poslednjih 15 godina, EU je obezbedila oko 30 miliona evra za organizacije civilnog društva u Srbiji. Pomagala je na dva načina – podrškom nevladinom sektoru i jačanju saradnje između države i civilnog sektora", rekla je Svetlana Đukić iz Delegacije EU u Srbiji. V.D. direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije Žarko Stepanović istakao da je EU podržala izradu Strategije za sardnju sa civilnim društvom za koju očekuje da do kraja godine bude usvojena. Više informacija možete saznati ovde.
 
Srbija je deo evropskog kulturnog prostora
Srbija je deo evropskog kulturnog prostora i uspešno učestvuje u programima EU koji podržavaju kulturu, ocenjeno je na panelu “Može li kultura u Srbiji bez Evrope”, održanom na štandu EU na Međunarodnom sajmu knjiga. Pregovaračko poglavlje 26 sadrži i oblasti iz kulture rekla je Nadežda Dramićanin iz Delegacije EU u Srbiji i ukazala da se “EU trudi da da okvirne preporuke, jer direktive čije se sprovodjenje prati ne postoje”. Ona je navela okvirne preporuke koje postoje kroz program Kreativna Evropa i podršku kulturi koja se daje i kroz IPA projkte. Nina Mihaljinac iz Deska Kreativna Evropa Srbija navela je da 40 organizacija iz Srbije učestvuje u tom programu. Direktorka Zadužbine Ilije M. Kolarca Jasna Dimitrijević predstavila je iskustva iz projekta TakeOver u kome Kolarac učestvuje sa parterima iz Poljske, Grčke i Italije. Više informacija možete saznati ovde.
 
EU podrška za inkluziju Roma: Kvalitetno obrazovanje za sve
Radi prevencije napuštanja školovanja i poboljšanja školskog uspeha romskih učenika, za 191 pedagoškog asistenta organizovan je program stručnog usavršavanja, a diplome su im uručene 20. oktobra u Kragujevcu. Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je istakla da je radom prvih mobilnih timova za inkluziju Roma i uz punu podršku pedagoških asistenata, u predškolske ustanove je za samo godinu dana upisano 1.300 dece. Stručno usavršavanje pedagoških asistenata deo je projekta „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“, vrednog 4,8 miliona evra, koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, u koordinaciji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Zaključci Evropskog saveta o migracijama, trgovini, ekonomskim pitanjima i spoljnim odnosima
Evropski savet je na zasedanju 20. i 21. oktobra usvojio zaključke o migracijama, trgovini, globalnim i ekonomskim pitanjima i spojnim odnosima koje možete pročitati ovde. Govoreći o novim partnerstvima za migracije sa zemljama porekla i tranzita predloženim u junu ove godine, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je rekao: „Ostvarili smo ogroman napredak u protekla četiri meseca i uspeli da uspostavimo novi metoda rada; promenili smo uslove dijaloga sa partnerskim zemljama i otvorili nove puteve za zajedničko upravljanje migracijama”. Evropski savet je raspravljao i o odnosima sa Rusijom pri čemu je snažno osudio napade sirijskog režima i njegovih saveznika, naročito Rusije, na civile u Alepu. Drugi dan samita bio je usredsređen na trgovinu sa ciljem postizanja dogovora o trgovinskom sporazumu između EU i Kanade (CETA). Više informacija možete pročitati ovde. Izveštaj predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska pred Evropskim parlamentom o ishodu sastanka Evropskog saveta od 20. i 21. oktobra 2016: možete pročitati ovde.
 
Mogerini i Stilijanides: Za građanski rat u Siriji nema vojnog rešenja
U zajedničkom saopštenju visoke predstavnice/potpredsednice Federike Mogerini i komesara Hristosa Stilijanidesa navodi se da na kraju humanitarne pauze koju je Rusija proglasila u Alepu nije postignut dogovor o medicinskoj evakuaciji ranjenih civila i isporuci pomoći, uprkos kontinuiranim naporima EU, UN i svih humanitarnih organizacija na terenu. Mogerini i Stilijanides ukazuju da je hiljadama ljudi potrebna hitna humanitarna pomoć i pozivaju sirijske vlasti i njihove saveznike da ponovo uspostave humanitarnu pauzu u Alepu i izdaju potvrdu koja će humanitarnom konvoju omogućiti da isporuči pomoć prema planu UN za oktobar. “Za građanski rat u Siriji nema vojnog rešenja” zaključuju u saopštenju koje u celini možete pročitati ovde.
 
Klimatske promene: doprinosi EU i država članica u 2015. porasli na 17,6 milijardi evra
Doprinos EU i njenih država članica za pomoć zemljama u razvoju koje nastoje da smanje emisije gasova staklene bašte i izbore se sa posledicama klimatskih promena su naglo porasli u 2015. Ukupni doprinos EU i njenih država članica u 2015. je iznosio 17,6 milijardi evra što predstavlja značajno povećanje u odnosu na 2014. Najnoviji podaci jasno ukazuju na rešenost EU da poveća doprinos međunarodnom finansiranju borbe protiv klimatskih promena radi postizanja cilja od 100 milijardi dolara godišnje, koji je utvrđen za industrijske zemlje do 2020. i kasnije, do 2025. Više informacija možete saznati ovde.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

28. oktobar, Beograd, zadužbina Ilije M.Kolarca, 09.30, Nacionalni informativni dan o omladinskoj komponenti Erazmus+, programa EU

2. novembar, Beograd, EU info centar 16.00, javna debata „Ruku pod ruku: razvoj, sloboda, jednakost i solidarnost“

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

23-30. oktobar, Beograd, Beogradski sajam, štand EU u Hali 4 na Međunarodnom sajmu knjiga pod sloganom “Dunav u knjigama – pravo evropsko putovanje” niz aktivnosti čiju agendu možete pročitati ovde

28. oktobar, Novi Sad, Rektorat Univerziteta Novi Sadu, Dr Zorana Đinđića, od 14.30 do 16.00 Erasmus+ chat

29. oktobar, Niš, EU info kutak, 12.00, poseta studenata prava i ekonomije učesnika konferencije "NaisMUN 2016"

31. oktobar, Novi Sad, srednja škola "Svetozar Miletić", Narodnih heroja 7, Novi Sad, 10.50-12.25, “Erasmus u školama”

1. novembar, Beograd, EU info centar, 09.00, “Erasmus Upgrade”

2-4. novembar, Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 20, trening "Razvoj preduzetničkih projekata - dostupnost EU fondova, priprema i pisanje predloga projekata"

3. novembar, Beograd, EU info centar, predavanje mr Dušana Babca, „Karađorđevići i evropske dinastije – istorijske veze“ u okviru cuklusa akademskih predavanja „Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja“


Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381.18.241561
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu