If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
28. april 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Potpisani ugovori za obnovu 234 objekata u Obrenovcu
Zahvaljujući programu podrške EU potpisani su ugovori o donaciji sa dodatnih 234 poplavom pogođenih porodica, kojima će domovi u narednom periodu biti obnovljeni. Samo u Obrenovcu, EU pomaže obnovu 837 kuća, izgradnju 25 novih, te dodelu grantova za 358 poplavom oštećenih malih i srednjih preduzeća o čemu možete čitati ovde. Zahvaljujući pomoći EU u Obrenovcu su obnovljene 124 kuće o čemu možete čitati ovde.
EU i njene insitucije ujednjene u borbi protiv terorizma – poruka je posle napada u Briselu
 
EU nastavlja obnovu poplavljenih domaćinstava u Šapcu
U okviru Programa EU za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji, EU je finansirala obnovu 27 privatnih kuća i izgradnju jednog objekta u Šapcu za šta je opredeljeno 188.000 evra. Sve kuće su opremljene nameštajem i belom tehnikom. Pored obnove kuća, EU pomaže i revitalizaciju poljoprivrede. Više informacija možete pročitati ovde.
Podrška i solidarnost EU sa Turskom
 
Davenport: EU spremna da pomogne deci oboleloj od raka u Srbiji
Uz podršku Delegacije EU u Srbiji u Beogradu je održana međunarodna konferencija “Evropski standardi lečenja dece obolele od raka”. Podaci izneti na ovom skupu pokazuju da je stopa smrtnosti dece obolele od raka u Srbiji viša za skoro 20 odsto u odnosu na decu u Evropi. Otvarajući konferenciju ambasador EU u Srbiji Majkl Davenport je naglasio značaj primene evropskih standrada u lečenju i spremnost EU da pomogne u toj oblasti. Više informacija možete saznati ovde.
Davenport: očuvanje mira ključni motiv za evropske integracije
 
Mogerini i Han: Radujemo se saradnji sa novom Vladom na konsolidaciji napretka Srbije u procesu pristupanja EU
“Srbija je prošlogodišnjim otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja napravila krupne korake na evropskom putu. Uvereni smo da će se ovaj napredak nastaviti kao i da će biti obnovljena posvećenost reformama, prvenstveno u oblasti vladavine prava i ekonomije, te da će nova vlada nastaviti angažman u dijalogu sa Prištinom” piše između ostalog u poruci Visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i Komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana posle održanih izbora u Srbiji. Celu poruku možete pročitati ovde.
Benedikt: Potrebna je bolja veza između obrazovanja i zapošljavanja
 
Novi pristup EU za podršku raseljenima
Evropska komisija je predstavila novu strategiju u okviru spoljne politike za podršku izbeglicama i raseljenima u dugotrajnim krizama sa ciljem da izbeglicama i raseljenima pomogne da se osamostale u zemljama u kojima borave kako se ne bi oslanjali isključivo na humanitarnu pomoć. Više informacija možete pročitati ovde.
Izbeglice tinejdžeri su budući „radnici i geniji“ Evrope
 
Zaštita evropskih potrošača: igračke i odeća na vrhu liste opasnih proizvoda u 2015.
Evropska komisija je objavila nove podatke prema kojima je u 2015. više od 2.000 proizvoda izazvalo uzbunu širom Evrope. Jedan od najvećih izazova predstavlja sve učestalija kupovina sa interneta izvan EU. Više informacija možete saznati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Eurostat: U 2015. ukupna stopa zaposlenosti u EU iznad 70 odsto
Stopa zaposlenosti stanovništva uzrasta od 20 do 64 u EU je u 2015. iznosila 70,1 odsto, što je povećanje od 0,9 odsto u poređenju sa 2014. Stopa zaposlenosti je, međutim, i dalje nešto niža u poređenju sa 2008. godinom kada je bila na vrhuncu (70,3 odsto), pokazuje analiza Eurostata. Više informacija možete pročitati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Izazovi ekumenizma
Dr Rastko Jović, docent Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu održao je u EU info centru predavanje “Srbija i Svetski savet crkava” u kojem je kroz istorijski osvrt pokazao kako se razvijala saradnja hrišćanskih crkava i kako je u tome učestvovala Srpska pravoslavna crkva. Osim saradnje političke prilike u Evropi i Srbiji često su direktno uticale na loše razumevanje ekumenskog dijaloga o čemu možete čitati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

4. maj, Beograd, Dom omladine, Makedonska 22, povodom Svetskog dana medija tribina „Očuvanje javnog interesa kroz zaštitu novinarske privatnosti i novinarskih izvora“

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu:

5. maj, Beograd, EU info centar, predavanje prof.dr Dubravke Stojanović „Od kaldrme do asfalta: počeci evropeizacije Beograda“ u okviru ciklusa akademskih predavanja „Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja“. Raspored svih predavanja možete saznati ovde

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Obrenovićeva bb,
TPC Kalča BI-42
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu