If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
30. jun 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar u Beogradu. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Obnova tvrđave Golubac i novi sistem vodosnabdevanja u Velikom Gradištu uz pomoć EU
Na završnoj svečanosti projekta „Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“ u Velikom Gradištu pušten je u rad novi sistem za vodosnabdevanje na Srebrnom jezeru. Vrednost ove investicije je 4,5 miliona evra a obezbeđen je od donacija EU. U Golupcu je potpisan sporazum o nastavku finansiranja radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave, jednog od najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika, sagrađene u 14 veku. Austrijska razvojna agencija je za radove na obnovi obezbedila 800.000 evra, a od aprila sledeće godine uz pomoć Evropske komisije, iz IPA fondova će biti obezbeđeno 2,1 milion evra, kako bi se kompletni radovi završili do 15. decembra 2017. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Izbegličkim porodicama uručene donacije za kupovinu 68 seoskih kuća
U Skupštini grada Beograda uručeni su ugovori o donaciji za kupovinu 68 seoskih kuća sa okućnicama i paketi dodatne pomoći izbegličkim porodicama koje imaju prebivalište na teritoriji Beograda, u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa Srbije. Vrednost pomoći po porodici je 9.500 evra za kupovinu seoske kuće sa okućnocom i još 1.500 evra vrednosti paketa pomoći neophodne za renoviranje i adaptaciju kupljene kuće. EU je sa 230 miliona evra najveći donator Regionalnog stambenog programa čija je ukupna vrednost 261 milion evra. Više informacija možete saznati ovde.
 
Izložba fotografija o 15 godina partnerstva EU i Srbije sada i u Novom Sadu
Nakon Beograda, izložba fotografija “EU i Srbija: 15 godina partnerstva” otvorena je u Novom Sadu, gde će građani moći da je vide do 3. jula dana kao prateću manifestaciju festivala Sinema siti. Na otvaranju izložbe šef političkog sektora Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni ukazao je da među 50 fotografija ima dosta onih koje ilustruju projekte sprovedene u Vojvodini: renovirana je subotička sinagoga, izgrađen most Sloboda, obnovljena zgrada novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, podignut Tehnološki park u Vršcu o čemu možete čitati ovde. Nakon otvaranja izložbe, održana je panel diskusija “Evropa za kreativnu Srbiju” na kome su predstavljeni EU program Kreativna Evropa, koji podržava projekte iz oblasti kulture, kao i Media program koji finansijski podržava projekte iz oblasti audiovizuelne umetnosti o čemu možete čitati i ovde.
 
Očekuje se više sredstava iz EU fondova za mala i srednja preduzeća
Očekuje se da će u narednom periodu više sredstava iz EU fondova biti odvojeno za bespovratnu pomoć za mala i srednja preduzeća, rečeno je na prezentaciji programa podrške preduzetnicima iz EU fondova koji su u Kladovu zajedno organizovali Biblioteka Centar za kulturu Kladovo i projekat „Euteka – EU u vašoj biblioteci“.Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo, istakao je da je strateški plan opštine da posveti pažnju razvoju turizma, poljoprivrede i malih i srednjih preduzeća. On je pozvao preduzetnike da se obrate lokalnoj samoupravi za pomoć i pozdravio ideju projekta „Euteka – EU u vašoj biblioteci“ da organizuje predstavljanje aktuelnih programa podrške koje EU planira za razvoj malog i srednjeg preduzetništva. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Slovačka od 1. jula predsedava Savetom EU
Ambasada Slovačke Republike zajedno sa Ambasadom Holandije u Beogradu, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i EU Info Centrom, organizovala je simboličnu predaju štafete predsedavanja Savetom Evropske unije. Od 1. jula Slovačka preuzima predsedavanje u EU, i tokom sledećih šest meseci voditi zasedanja na svim nivoima Saveta EU i brinuti se o formiranju evropske legislative od ekspertnog do ministarskog nivoa. Više informacija možete pročitati ovde.
 
Junker o zaključcima Evropskog saveta i ishodu referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu
Nakon sednice Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je rekao da je zadovoljan što je Evropski savet još jednom dao punu podršku političkim prioritetima Komisije, konkretno onima koji se tiču zapošljavanja, rasta i investicija. Upitan za mišljenje zbog čega je referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu imao negativan ishod, Junker je rekao da „ako javnosti godinama govorite da sa Evropskom unijom nešto nije u redu (…) onda ne treba da vas iznenadi kad vam birači na kraju poveruju.” On je istakao da sledeći britanski premijer treba što pre da aktivira član 50 o povlačenju iz EU, oslanjajući se na zajedničko saopštenje koje su predsednici četiri institucije EU izdali prošlog petka. Više informacija možete pročitati ovde. Reakcije evropskih zvaničnika na „Brexit“ možete čitati na europa.rs.
 


*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

1. jul, Beograd, Klub poslanika, Tolstojeva 2, predstavljanje izveštaja o implementaciji akcionog plana za poglavlje 23

4. jul, Užice, otvaranje Evropskog filmskog festivala

7. jul, Kovačica, poseta ambasadora članica EU Kovačici

7. jul, Beograd, poseta Eduarda Kukana šefa komiteta Evropskog parlamenta za SSP između EU i Srbije

Događaji u narednih sedam dana koje organizuje EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu:

1. jul, Niš, EU info kutak, 11,00 panel diskusija - "Kuda nas vodi Brexit"

5. i 6. jul, Novi Sad, Učešće na 5. Regionalnom sajmu omladinskog turizma - OPENS YOUTH FAIR 2016

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Vožda Karađorđa 5
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu