If you’re having trouble viewing this email, view it online.
EUIC U Srbiji o EU
EUIC
 
31. mart 2016.     

Nedeljni pregled vesti pripremio je EU info centar Beograd. Sve vesti možete pročitati, slobodno koristiti i preuzeti sa sajta
www.europa.rs

Davenport: EU podrška istraživačima u Srbiji
Komercijalizacija rezultata naučnih istraživanja povezivanjem istraživača na fakultetima i institutima sa privatnim sektorom, kao i jačanje centara za transfer tehnologije na univerzitetima u Srbiji glavni su ciljevi Programa za transfer tehnologije koji EU finansira sa 4,9 miliona evra iz pretpristupnih fondova (IPA 2013. “Kao najveći donator u Srbiji poslednjih 15 godina, EU i ovim projektom nastavlja da doprinosi stvaranju što boljih uslova za istraživače u Srbiji“, izjavio je Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji. Više informacija možete pročitati ovde.
EU i njene insitucije ujednjene u borbi protiv terorizma – poruka je posle napada u Briselu
 
Janmat: potrebna je bolja kontrola subvencija
Vlada Srbije bi trebalo da smanji nivo subvencija koji je više od tri puta viši nego u EU, kao i da postavi ambicioznije ciljeve za smanjenje deficita, izjavio je šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat. Kao poseban problem Janmat je naveo da se dogadja da se subvencije ne prijave Komisiji za kontrolu državne pomoći, što je propisano zakonom. Više informacija možete pročitati ovde.
Podrška i solidarnost EU sa Turskom
 
Podrška EU povratnicima na Kosovu*
Zahvajujući donaciji EU više od 600 povratnika u 17 opština na Kosovu dobilo je konkretnu pomoć - osnovano je 10 preduzeća, a dodeljeno je i 110 povratničkih paketa nameštaja, bele tehnike, hrane i higijene. Projekat, ukupne vrednosti 1.152.000 evra, finansirala je EU posredstvom Delegacije EU u Srbiji. Više informacija možete pročitati ovde.
Davenport: očuvanje mira ključni motiv za evropske integracije
 
Odlučni smo u borbi protiv terorizma
Ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova i predstavnika institucija EU na sastanku nakon terorističkih napadim u Briselu 22. marta 2016 razmatrali su zajedničke mere u borbi protiv terorizma i u zajedničkom saopštenju izrazili saučešće, podršku i solidarnost Belgiji i njenom narodu. “Odlučni smo u borbi protiv terorizma. Rečima šefova država ili vlada i lidera evropskih institucija: ovo je napad na naše otvoreno demokratsko društvo”. Saopštenje u celini možete pročitati ovde.
Benedikt: Potrebna je bolja veza između obrazovanja i zapošljavanja
 
EU i zemlje članice šalju pomoć izbeglicama
Kroz mehanizam EU za civilnu zaštitu stiže pomoć izbeglicama u Grčkoj. Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides naveo je da je „od decembra prošle godine, kada je Grčka aktivirala Mehanizam EU za civilnu zaštitu, 17 zemalja je ponudilo pomoć i pomoglo pri isporuci 87.000 humanitarnih stavki”. Više informacija možete saznati ovde. Evropska komisija je usvojila program vredan 30 miliona evra kojim će sirijskoj deci biti obezbeđeno mleko o čemu više možete saznati ovde.
Izbeglice tinejdžeri su budući „radnici i geniji“ Evrope
 
Belorusija pozvana da se pridruži globalnom moratorijumu za ukidanje smrtne kazne
Povodom potvrđene sudske presude za smrtnu kaznu iz Evropske službe za spoljne poslove upućen je poziv Belorusiji, jedinoj evropskoj zemlji koja i dalje primenjuje ovakvu kaznu, “da poštuje živote svih svojih građana i načini prvi korak ka njenom ukidanju pristupanjem globalnom moratorijumu za ukidanje smrtne kazne.” Više informacija možete saznati ovde.
EU i Turska postigle dogovor o migracijama
 
Rijeka – Evropske prestonica kulture 2020.
Titulu Evropske prestonice kulture 2020 osvojio je grad Rijeka programom “Luka različitosti”. Rijeka je prvi hrvatski grad koji je dobio titulu evropske prestonice kulture, koju će poneti 2020. godine sa jednim irskim gradom (u konkurenciji su Golvej, Limerik, i zajednički Veksford, Voterford i Kilkeni). Više informacija možete pročitati ovde.
Odmah i bezuslovno osloboditi Nađu Savčenko
 


EU tweet nedelje

Informacije i mišljenja iz ovog biltena ne predstavljaju nužno i zvanične stavove Evropske unije. Institucije i organi Evropske unije,
kao ni lica koja postupaju u njihovo ime, ne mogu se smatrati odgovornima za moguću dalju upotrebu navedenih informacija.


Događaji u narednih sedam dana koje organizuje ili u kojima učestvuju predstavnici Delegacije EU u Srbiji:

1. april, Beograd, Palata Srbije, 13.00, Prvi Diplomatski forum o stručnom usavršavanju državnih službenika u Srbiji

Događaji u narednih sedam dana u EU info centru u Beogradu i EU info kutcima u Novom Sadu i Nišu:

1. i 2. april, Niš, Elektronski fakultet, Festival “Nauk nije bauk 8” među rekordnih 1600 učesnika i 80 postavki, naći će se EU info kutak Niš

7. april, Novi Sad, Hol Vlade APV, 12:00, Javna debata srednjoškolaca u okviru Evropske škole debate

7. april, 18:00, EU info centar, u okviru ciklusa “Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja” pisac Aleksandar Gatalica će održati predavanje: “Prvi svetski rat kao prva velika borba za fizionomiju XX veka”

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
Website: www.europa.rs
@DavenportEUSrb
EU info centar Beograd
Kralja Milana 7
Tel: +381.11.4045400
Email: info@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
EU info centar
@EUICBG
EUICBG
EU info kutak Novi Sad
Mihajla Pupina 17
Tel: +381.21.451625
Email: officens@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnovisad
@EUinfoNS
EU info kutak Niš
Obrenovićeva bb,
TPC Kalča BI-42
Tel: +381. 66.8386821
Email: officenis@euinfo.rs
Website: www.euinfo.rs
euipnis
@EUinfoNis
EU u knjigama
www.digitalna.nb.rs/ sf/NBS/knjigeoEU
Pratite vesti Evropske unije na www.europa.eu